Oranje overleeft heet avondje in Marokko

Nederland heeft een 1-2 oefenzege geboekt op bezoek bij Marokko. Oranje leek een vrij moeiteloze avond te beleven, maar een rode kaart van Matthijs de Ligt bezorgde de ploeg van waarnemend trainer Fred Grim een lastig slot.

Langeafstandsbondscoach Dick Advocaat had voor het bezoek aan Marokko een bijzonder aanvallende 4-2-3-1-formatie gekozen, met daarin links achterin een plek voor debutant Nathan Aké. In de spits kreeg Vincent Janssen de voorkeur boven Bas Dost, waar aspirant-recordinternational Wesley Sneijder genoegen moest nemen met een reserverol. De openingsfase werd ontsierd door een schandalige overtreding van Younes Belhanda, die de vriendschappelijke aard van het duel beschimpte met een keiharde overtreding op Matthijs de Ligt. Rood had niet misstaan, maar arbiter Mahamadou Keita gaf zelfs geen geel.

Oranje liet zich niet intimideren en kreeg in de vijftiende minuut zijn eerste grote kans van de wedstrijd. De als '10' begonnen Quincy Promes maaide echter half langs de bal na een voorzet van Vincent Janssen. Drie minuten later voorkwam Feyenoorder Karim El Ahmadi dat de sterspeler van Spartak Moskou de bal van dichtbij binnentikte.

In de 22ste minuut was het alsnog raak voor Promes. Hij schoot binnen na schitterend voorbereidend werk van zowel Jens Toornstra als Memphis Depay. De middenvelder van Feyenoord lanceerde Memphis met een afgemeten crosspass, waarna de linksbuiten Nordin Amrabat het bos instuurde en Promes een niet te missen schietkans bood: 0-1. In het restant van de eerste helft volgden nog twee schietkansen voor Janssen, wiens beide pogingen prooi waren voor doelman Munir. Het eerste bedrijf eindigde zoals hij begon: met een keiharde charge van Belhanda. Deze keer moest Wesley Hoedt het ontgelden en wederom gaf arbiter Keita niet eens geel.

Direct na rust werd ook een slaande beweging aan het adres van Hoedt niet bestraft, wat de vraag deed opwerpen of Keita zijn kaarten in Mali had gelaten. Marokko begon de tweede helft overigens beter dan Oranje. De gastheren kregen in de 53ste minuut een flinke kans na een defensief slippertje van Joël Veltman, waarna gelegenheidscaptain Jeroen Zoet voorkwam dat Sofiane Boufal scoorde. Uit de daaropvolgende corner kopte Manuel da Costa (ex-PSV) net over. Zes minuten later stond Zoet te schutteren na een hoekschop, wat er bijna toe leidde dat Aké een eigen doelpunt maakte. De doelman herstelde zijn fout in tweede instantie alsnog.

Terwijl de gelijkmaker in de lucht hing, was het Oranje dat de voorsprong uitbreidde. Na een voorzet vanaf rechts van Promes nam Janssen de bal op zijn borst aan, om de bal vervolgens in één keer uit de lucht in het doel te schieten. In de zeventigste minuut kwam de spanning alsnog terug, nadat was gebleken dat Keita zijn kaarten wel degelijk op zak had toen hij Matthijs de Ligt die van rode kleur had getoond voor het neerhalen van de doorgebroken Walid Azarou. Uit de daaropvolgende vrije trap krulde Mbark Boussoufa de 1-2 binnen.

Vijf minuten voor tijd kon Promes op aangeven van invaller Sneijder het duel beslissen, maar zijn volley ging net naast het doel. Daardoor was het in de ultieme slotfase nog een paar keer billenknijpen voor Oranje, maar van een tweede Marokkaanse treffer kwam het niet in Agadir.

Door de overwinning begint Oranje met een goed resultaat aan de voorbereiding op het belangrijke WK-kwalificatieduel met Luxemburg van 9 juni. Voor die wedstrijd speelt Nederland nog een oefenpartij, namelijk op 4 juni in Rotterdam tegen Ivoorkust.

'Duo De Ligt en Hoedt maakt sterke indruk bij Oranje'

Schandalige overtreding van Younés Belhanda, maar de scheidsrechter houdt zijn kaarten op zak 😱😬 #marned