Oranje-opponent Oekraïne werkt aan het zelfvertrouwen

Oekraïne heeft zijn laatste oefenwedstrijd voor de start van het EK zonder enige moeite gewonnen. Tegen het tiental van Cyprus kon de aankomende tegenstander van het Nederlands elftal aan het zelfvertrouwen werken en was het maken van doelpunten even geen probleem meer.

Oekraïne
Oekraïne
4 - 0
Cyprus
Cyprus

Het Oekraïne van bondscoach Andriy Shevchenko kreeg in de vaderlandse pers kritiek, vanwege het gebrek aan scorend vermogen in het elftal. De laatste keer dat de ploeg meer dan één keer scoorde in een interland was alweer in september van vorig jaar. Hierna speelde Oekraïne nog twaalf interlands en in geen van deze wedstrijden werd er meer dan een doelpunt gemaakt.

03/06 Oekraïne - Noord-Ierland 1-0

In de laatste wedstrijd voor het EK, tegen Cyprus, wist Oekraïne deze reeks eindelijk te doorbreken. Dit was mede te danken aan het feit dat de tegenstander al na 37 minuten met een man minder kwam te staan. Antreas Panayiotou haalde de doorgebroken Oleksandr Zubkov neer en werd weggestuurd. De penalty die volgde werd benut door Andriy Yarmolenko.

Vlak voor rust kreeg Oekraïne opnieuw een strafschop en deze keer verscheen Oleksandr Zinchenko achter de bal. Ook hij faalde niet vanaf elf meter. In de tweede helft hoefde Oekraïne zich niet eens maximaal in te spannen om verder uit te lopen en via goals van Roman Yaremchuk (na een vloeiende aanval) en Yarmolenko (een van richting veranderd schot) stopte de teller bij 4-0.

Oekraïne kent zodoende een geslaagde generale repetitie voor de ontmoeting met Nederland. Aankomende zondag treffen de twee landen elkaar in de Johan Cruijff Arena, voor de eerste groepswedstrijd tijdens het EK.