Oranje Onder-17 prolongeert EK-titel op indrukwekkende wijze

Oranje Onder-17 is zondagmiddag Europees kampioen geworden. De Nederlandse talenten waren in de EK-finale met 4-2 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Italië en prolongeren daarmee de titel van vorig jaar.

Nederland bereikte donderdag de eindstrijd door een 1-0 zege op Spanje. De Italiaanse talenten versloegen Frankrijk in de halve finale. Daardoor stond dezelfde finale als een jaar op het programma, toen won Oranje na strafschoppen van Italië. De editie van dit jaar werd beslist in de reguliere speeltijd.

De ploeg van bondscoach Peter van der Veen liet er in de eerste helft geen gras over groeien. Oranje speelde dominant en zocht veelvuldig de aanval. In de twintigste minuut was het raak. Linksachter Anass Salah-Eddine kwam goed door en gaf de bal voor. Uiteindelijk was het Naoufal Bannis die het Italiaanse doel onder vuur nam. Via de keeper kwam de bal terecht bij Sontje Hansen, die de 1-0 binnenwerkte.

Een kwartier later sloeg Oranje opnieuw toe. Ki-Jana Hoever krulde een vrije trap prachtig over de muur richting de korte kruising, maar raakte de binnenkant van de paal. Bannis lette goed op en scoorde uit de rebound: 2-0. Op slag van rust werd het zelfs nog mooier. Ian Maatsen kreeg de bal na een afgeslagen voorzet ruim twintig meter van het doel en haalde verwoestend uit met links. Doelman Marco Molla had er geen antwoord op: 3-0.

Italië kwam de tweede helft een stuk beter voor de dag en deed na tien minuten iets terug. Oranje kreeg de bal niet weg na een hoekschop. Lorenzo Colombo profiteerde daarvan door de bal uit de draai knap in de bovenhoek te schieten: 3-1. Diezelfde Colombo was even later ook dicht bij de 3-2, maar deze keer stuitte hij op doelman Calvin Raatsie.

Van der Veen reageerde even later door Naci Ünüvar en Neraysho Kasanwirjo in te brengen voor Hansen en Salah-Eddine. Het bleek een gouden zet, want slechts een minuut na zijn entree maakte Ünüvar de bevrijdende 4-1. Het Ajax-talent hield de bal knap bij zich in het zestienmetergebied van Italië en schoot hem met links in de verre hoek.

Daarmee was de buit wel binnen voor Oranje, dat in de slotfase nog kansen kreeg om de score verder uit te bouwen, maar Taabouni, Brobby en Ünüvar kregen de bal er niet in. Colombo lukte dat wel. Hij kreeg de bal zomaar in zijn voeten na een mislukte uittrap van Raatsie en haalde doeltreffend uit: 4-2. De vreugde bij de Europees kampioen was er niet minder om. Voor het tweede jaar op rij zijn de Nederlandse talenten de besten van het continent.

De Toekomst van Oranje: Naci Ünüvar
De Toekomst van Oranje: Ki-Jana Hoever