Oranje Leeuwinnen verliezen in turbulent oefenduel

De Oranje Leeuwinnen hebben zaterdagavond in Toronto het laatste oefenduel in aanloop naar het WK in Canada met 2-1 verloren van de Zweedse dames. Het oefenduel lag in de tweede helft een half uur stil vanwege onweer.

De dames van coach Roger Reijners kwamen op slag van rust op voorsprong in Toronto, waar op een American Football-veld met originele belijning – hetgeen nogal verwarrend was – gespeeld werd. Manon Melis (foto) schoot een rebound binnen tegen de nummer vijf van de wereldranglijst.

In het eerste kwartier na rust draaide Zweden de achterstand om in een voorsprong. In de 53ste minuut zorgde Lotta Schelin voor een gelijke stand door keeper Loes Geurts te omspelen en binnen te schieten.

Diezelfde Geurts verkeek zich in de zestigste minuut volledig op een afstandsschot van Kosovare Asllani. De Oranje-keeper dacht dat de bal naast ging, maar zag die tot haar eigen schrik in de korte hoek vallen.

Kort na die goal moest er gestaakt worden. In Toronto regende het al de hele wedstrijd pijpestelen, maar begon het nu ook te onweren. De enorme klap die volgde was niet allen het sein om te staken, maar voor de Oranje Leeuwinnen ook om geschrokken naar binnen te sprinten.

Even was onduidelijk of er überhaupt nog hervat kon worden, maar na ongeveer een half uur gebeurde dat toch. Gescoord werd er niet meer, waardoor Nederland besloot met een 1-2 nederlaag. Aan de kant van Oranje deed sterspeler Vivianne Miedema vanwege lichte klachten niet mee. De verwachting is evenwel dat zij gewoon van de partij kan zijn in het eerste groepsduel. Op 7 juni is Nieuw-Zeeland tijdens de eerste WK-wedstrijd ooit de tegenstander. Op 12 juni volgt het tweede duel, met China. Gastland Canada is op 16 juni de laatste tegenstander in de groepsfase.