Het Nederlands dameselftal heeft zijn laatste poulewedstrijd van de Olympische Spelen zeer overtuigend gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman is daarom als groepshoofd door naar de kwartfinales.

8 - 2
China
China

Wiegman hield sterkhouders Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt op de bank in Yokohama. Miedema kampte de laatste dagen met lichte liesklachten en begon uit voorzorg op de reservebank, Van der Gragt had geel op zak en werd door Wiegman op de tribune gelaten.

Ook zonder de topscorer nam Oranje al vroeg de leiding. Op aangeven van Jackie Groenen snelde Shanice van de Sanden langs keeper Peng Shimeng en schoot ze de bal in het lege doel: 1-0. Na een klein half uur kwam China langszij via Wang Shanshan, maar Lineth Beerensteyn stelde al snel weer orde op zaken.

Na een pass van Dominique Janssen worstelde de vervanger van Miedema zich knap vrij en vond ze de verre hoek. Even later kreeg ze de bal in een moeilijke hoek, maar bleef ze erg rustig en wipte de bal over sluitpost Shimeng heen. Vlak na rust maakte Lieke Martens er met een rake kopbal al 4-1 van.

In de 62ste minuut kwam Miedema alsnog in de ploeg voor Daniëlle van de Donk, nog geen vier minuten later had de spits haar doelpunt al te pakken. Ze kapte zich op de rand van het strafschopgebied vrij en schoot de 5-1 binnen. Wang Yanwen deed nog iets terug namens China, maar de Oranje Leeuwinnen bleven hongerig.

Martens en Victoria Pelova scoorden, voordat Miedema het slotakkoord verzorgde. Met een volley uit een hoekschop bepaalde zij de eindstand op 8-2. De Arsenal-spits staat zo al op acht doelpunten dit toernooi, een Olympisch record. Oranje sluit Groep F zo als koploper af en wacht in de kwartfinales een confrontatie met de Verenigde Staten.