Vivianne Miedema heeft geschiedenis geschreven door dinsdag twee keer te scoren in de laatste groepswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen China. Ze staat nu al op acht goals tijdens deze Olympische Spelen.

8 - 2
China
China

Door acht keer te scoren heeft de spits een nieuw record gevestigd. Nooit eerder scoorde een speler in het vrouwenvoetbal vaker dan zes keer tijdens een editie van de Olympische Spelen. Miedema (25) had in Japan dus maar drie optredens nodig om dat record te verbreken.

Tegen China begon de sterspeler niet eens in de basis. Miedema kreeg aanvankelijk nog rust met het oog op de kwartfinale, maar viel in de 62ste minuut in. Drie minuten later was het voor haar al raak, ze maakte op de rand van het strafschopgebied ruimte voor het schot en schoot raak (5-1). Uit een corner maakte Miedema een kwartier voor het einde de 8-2. Dat werd ook de eindstand.

Miedema is momenteel ook de topscorer in het Olympische vrouwentoernooi. De Zambiaanse Barbra Banda staat tweede met zes goals, maar voor Zambia is het toernooi na de groepsfase ten einde.