Oranje Leeuwinnen bereiken EK-finale na knappe winst op Engeland

Reacties

De Oranje Leeuwinnen hebben donderdagavond voor het eerst in de historie de finale van het EK bereikt. Het sterke Engeland werd in Enschede knap opzij gezet: 3-0. Nooit eerder speelde Oranje een finale. Komende zondag wacht in de eindstrijd Denemarken als tegenstander.

Oranje Leeuwinnen bereiken EK-finale na knappe winst op Engeland

Nadat speelstad Enschede wederom overspoeld werd door de kleur oranje, begonnen de Leeuwinnen goed aan de wedstrijd. Engeland werd teruggedrongen en na twintig minuten leidde dit tot de openingstreffer. Jackie Groenen legde een voorzet bij de tweede paal, waar Vivianne Miedema op heerlijke wijze tegendraads binnen kopte. Voor de spits was dit haar tweede goal op het huidige EK.

Oranje bleef goed spelen, maar Engeland creëerde ook kansen. Zo was Sherida Spitse de redder in nood op de doellijn toen Jade Moore een corner richting de verre hoek kopte. Via Spitse en de paal werd de Leeuwinnen een gelijkmaker bespaard. In de tweede helft hinkte Oranje op twee gedachten. De voorsprong uitbreiden, of de belangrijke voorsprong verdedigen. Het werd een mengelmoes.

Achterin hield Oranje de zaak potdicht, terwijl na ruim een uur de bevrijdende 2-0 viel. De ervaren Fara Williams ging opzichtig in de fout met een terugkopbal. Ze zag Daniëlle van de Donk over het hoofd, die achter de defensie wegkroop en eerder bij de bal was dan de uitkomende keepster Siobhan Chamberlain. Met een slimme voetbeweging wipte ze de bal langs de goalie voor de tweede treffer. In het laatste kwartier zette Engeland nog alles op alles om een goal te forceren, maar Oranje toonde zich uiterst stabiel en hield de nul. In de slotfase viel zelfs nog de 3-0, om het feest compleet te maken. Lieke Martens wilde de bal inbrengen en via het been van Millie Bright viel de bal binnen, waarna de scheidsrechter direct affloot. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de 3-0 overwinning treft Oranje Denemarken in de finale. Nooit eerder behaalde Nederland een finale van een eindtoernooi. De voorgaande beste prestatie was een plek in de halve finale van het EK in 2009. Denemarken schakelde eerder op de donderdag Oostenrijk uit na penalty's. In de groepsfase troffen Oranje en Denemarken elkaar al. De Leeuwinnen wonnen met 1-0 via een benutte penalty van Spitse. De finale van het EK wordt komende zondag in de Grolsch Veste gespeeld. De aftrap is om 17.00 uur.

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd Nederland - Denemarken in de groepsfase van dit EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.