Oranje Leeuwinnen ruiken volgende ronde na nieuwe zege

De Oranje Leeuwinnen hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK in eigen land gewonnen. Het sterke Denemarken werd op Het Kasteel met 1-0 verslagen.

Die zege was zeker gezien de eerste helft verdiend te noemen. Nederland - met dezelfde elf als in de eerste wedstrijd tegen Noorwegen - kwam fel uit de startblokken en drong Denemarken ver terug. Sherida Spitse zorgde voor gevaar met een vrije trap, terwijl Vivianne Miedema millimeters tekortkwam om een fraaie voorzet van Shanice van de Sanden binnen te werken.

Het was sowieso niet de wedstrijd van Miedema. De spits maakte furore bij Bayern München en verdiende een transfer naar Arsenal, maar bij Oranje wil het op EK nog niet echt vlotten. Desondanks kwam Nederland na 25 minuten op voorsprong. Danielle van de Donk ging na een licht tikje gretig naar de grond, waarna Spitse de toegekende strafschop benutte: 1-0.

Shanice van de Sanden was met haar snelle dribbels de gevaarlijkste aanvaller aan de kant van Nederland.

Direct na de goal kreeg de Deense sterspeelster Pernille Harder een gigantische kans op de gelijkmaker, maar Sari van Veenendaal voorkwam een treffer met een fraaie redding. Vervolgens waren de beste kansen toch weer voor Oranje, waar vooral Van de Sanden met haar snelheid voor veel gevaar zorgde.

In de tweede helft begonnen de Leeuwinnen nog goed, maar vervolgens nam Denemarken het initiatief over. Sanne Troelsgaard - die met een gele kaart goed weg kwam na een bikkelharde overtreding op Lieke Martens - kreeg liefst drie enorme kansen en ook Harder had de bal tot twee keer toe voor het inschieten, maar steeds was daar de uitblinkende keeper Van Veenendaal.

Na een sterk half uur van de Denen, keerde de rust terug bij Oranje. Toch kwam de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vlak voor tijd goed weg toen Denemarken een open kopkans kreeg na een vrije trap van Harder, maar weer stond Van Veenendaal op de goede plek.

Door de zege heeft Oranje na twee duels zes punten, waardoor de ploeg aan een punt genoeg heeft in de wedstrijd tegen België van komende maandag. De Belgen hebben net als Denemarken drie punten. Noorwegen, dat eerder op de dag verrassend met 0-2 verloor van België, staat puntloos laatste in Groep A.