Oranje Leeuwinnen beginnen Olympische Spelen met monsterzege op Zambia

Reacties

De Oranje Leeuwinnen zijn de Olympische Spelen begonnen met dubbele cijfers. Het arme Zambia kreeg alle hoeken van het veld te zien, maar maakte zelf ook drie goals. Uiteindelijk werd het 10-3 in het debuut van de Nederlandse vrouwen op de Spelen.

Oranje Leeuwinnen beginnen Olympische Spelen met monsterzege op Zambia
© Pro Shots
Zambia
Zambia
3 - 10
Nederland
Nederland

Al in de beginfase bleek dat de nummer 104 van de wereldranglijst een speelbal zou worden voor de ploeg van coach Sarina Wiegman, die door de absentie van Sherida Spitse voor Jill Roord op het middenveld koos. Daardoor kwam er voorin ruimte vrij voor Shanice van de Sanden.

Blunder
Het duurde uiteindelijk tot de negende minuut voordat de eerste goal viel. Hazel Nali, keepster van Zambia, mocht zich die openingsgoal door een enorme blunder aanrekenen. Zij leek een lange bal op Vivianne Miedema eenvoudig te kunnen onderscheppen, maar miste de bal buiten haar zestienmetergebied volledig. Vervolgens was het een koud kunstje voor Miedema om de eerste goal binnen te schuiven.

Die treffer bleek het openingssignaal voor een ware schiettent. Na een kwartier stond het al 3-0. Lieke Martens kon de bal in een leeg doel schuiven nadat er voordeel was gegeven, Nali maakte in een poging Miedema te stuiten immers hands buiten het zestienmetergebied. De rebound was een prooi voor Martens. Miedema stiftte kort daarna al de 3-0 op het scorebord.

© Pro Shots

Hoewel het achterin bij Zambia nergens op leek, moest Nederland af en toe wel oppassen. Barbra Banda maakte het de Oranje Leeuwinnen geregeld lastig en profiteerde van een flinke fout van Sari van Veenendaal. Zij liet een lange bal glippen, waardoor Banda de bal in het lege doel kon schuiven: 3-1. Even later raakte Grace Chanda zelfs nog de lat met een schitterende afstandspoging.

De aanvallende oprispingen van Zambia ten spijt, het was allang duidelijk dat dubbele cijfers erin zaten. Ondanks gemiste kansen van Miedema en Martens stond het bij rust 6-1. Miedema en Martens sloegen allebei nog een keer toe en ook Van de Sanden pikte een doelpuntje mee.

Na een rommelige start van het tweede bedrijf pikte Nederland het na een klein uur weer op. Miedema tekende voor haar vierde door de bal in de korte hoek te schieten, haar 77ste goal in het Oranje-shirt was tevens goed voor een record op de Olympische Spelen. Kort daarna werd de superster van de Leeuwinnen, ogenschijnlijk uit voorzorg, gewisseld.

Al in de beginfase van het duel waren de geschiedenisboeken erbij gepakt. De recordzege van Nederland (13-1, 2009 tegen Macedonië) bleek er uiteindelijk niet in te zitten, maar het Olympische record aanvankelijk wel. Dat stond op naam van Duitsland dat in 2004 met 8-0 had gewonnen van China. Door goals van Jill Roord, na een fraaie solo, en invalster Lineth Beerensteyn werd het 9-1.

Nederland had nog ruim een kwartier om de dubbele cijfers te behalen en dat lukte. Victoria Pelova was de maakster. Toch was het slotakkoord niet voor Nederland, want met twee goals en na Nederlands geklungel bepaalde Banda de einstand op 10-3. Daarmee bleef het Duitse record dus ook in de boeken staan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Brazilië en Verenigde Staten
Zaterdag is Brazilië de volgende tegenstander van Nederland in Groep F. Eerder op de dag hadden de Braziliaanse vrouwen met 5-0 gewonnen van China. Legende Marta tekende voor twee treffers. Debinha, Adressa Alves (penalty) en Beatriz namen de overige treffers voor hun rekening.

Overigens neemt de winnaar van Groep F het in de volgende ronde op tegen de nummer twee uit de poule van de gedoodverfde favoriet Verenigde Staten. In het openingsduel gingen de Amerikaanse vrouwen keihard onderuit tegen Zweden (3-0), waardoor over die volgende ronde het laatste woord nog niet is gezegd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De rapportcijfers 

Zambia 

Speelster Cijfer
Nali 4
Belemu 3
(87. Mukwasa) -
Mulenga 3
(72. Musase) -
Mweemba 3
Siamfuko 3
Chitundu 3
Lungu 3
Chanda 3
Wilombe 4
Banda 9
Mubanga 4
(72.Ochumba) -

Nederland 

Speelster Cijfer
v.Veenendaal 4
Janssen 6
Van der Gragt 6
(60. Wilms) 6
Nouwen 6
(86. Van Es) -
Van Dongen 6
Roord 8
Groenen 6
Van de Donk 8
(72. Pelova) -
Van de Sanden 7
(72. R. Jansen) -
Miedema 8
(60. Beerensteyn) 7
Martens 8
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.