Oranje-kandidaat Frimpong schittert bij Duits debuut Xabi Alonso

Op de zaterdag hebben twee nieuwe trainers successen geboekt in de Bundesliga. Xabi Alonso debuteerde op imponerende wijze bij Bayer Leverkusen, terwijl voormalig Vitesse-trainer Thomas Letsch zijn nieuwe werkgever aan de eerste overwinning van het seizoen hielp.

Bayer Leverkusen
4 - 0
Schalke 04
Schalke 04

De clubleiding van Bayer Leverkusen greep afgelopen woensdag flink in: trainer Gerardo Seoane werd ontslagen en in hetzelfde persbericht werd de komst van Alonso aangekondigd. De Spanjaard begint in Duitsland aan zijn eerste trainersklus op het hoogste niveau en deed dat tegen Schalke 04. Toevallig genoeg maakte Alonso als middenvelder van Bayern München zijn Bundesliga-debuut tegen de club uit Gelsenkirchen.

Die wedstrijd eindigde in 1-1, zijn trainersdebuut was met dank aan Frimpong een stuk succesvoller. De rechtsback in bloedvorm, die niet werd opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal, maakte de 2-0 en 3-0 in eigen huis (zie video onder). Kort voor de eerste treffer van Frimpong had Moussa Diaby de score geopend. Vlak voor tijd werd via Paulinho het feest compleet gemaakt.

Voor Leverkusen is het de eerste Bundesliga-overwinning sinds 27 augustus, de club wipt over Schalke heen en neemt afstand van de degradatiezone.

VfL Bochum
VfL Bochum
3 - 0
Eintracht Frankfurt

In zijn tweede wedstrijd als trainer van VfL Bochum heeft Letsch zijn eerste overwinning geboekt. Het werd meteen een knappe zege: Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt werd met ruime cijfers opzij gezet. Letsch debuteerde als Bochum-trainer met een 0-4 nederlaag tegen RB Leipzig, een week later zag het er dus compleet anders uit. Via Philipp Hofmann, Philipp Förster en Evan Ndicka (eigen doelpunt) werd de eerste overwinning van het seizoen gepakt. Bochum blijft wel hekkensluiter.

FC Augsburg
FC Augsburg
1 - 1
VfL Wolfsburg

Twee Nederlandse centrumverdedigers vochten een duel uit: Jeffrey Gouweleeuw stond met FC Augsburg tegenover Micky van de Ven. Er volgde geen winnaar in de WWK ARENA. Na de openingstreffer van Yannick Gerhardt maakte Robert Gumny in de tweede helft gelijk namens de thuisclub.

FSV Mainz 05
1 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig speelde doordeweeks tegen Celtic in de Champions League, in die wedstrijd raakte doelman Péter Gulácsi zwaar geblesseerd. Voormalig Heracles Almelo-keeper Janis Blaswich verving hem, ook zaterdag stond hij weer onder de lat. Net als tegen de Schotten hield Blaswich niet de nul, vlak voor rust maakte Marcus Ingvartsen de enige treffer van de eerste helft. De doelpuntenmaker werd later in de tweede helft afgelost door Delano Burgzorg. Leipzig kwam daarna terug: uiteraard maakte Christopher Nkunku het doelpunt.