Oranje dankzij specialisme naar halve finale WK én Tokio

Reacties

De Oranje Leeuwinnen zitten bij de vier beste vrouwenploegen van de wereld. Zaterdagmiddag bereikte de ploeg van Sarina Wiegman ten koste van Italië de halve finale van het WK, waarin Duitsland of Zweden aankomende woensdag in Lyon de tegenstander zal zijn.

Oranje dankzij specialisme naar halve finale WK én Tokio
Italië
Italië
0 - 2
Nederland
Nederland

Oranje trok in een snikheet Valenciennes een wedstrijd met twee gezichten naar zich toe. Met Lieke Martens gewoon aan de aftrap (vooraf waren er vraagtekens over haar inzetbaarheid vanwege een teenblessure) speelde Nederland eerst een zeer teleurstellende eerste helft. De Europees kampioen had weliswaar veel balbezit, maar daar werd veel te weinig mee gedaan. Vooral de voorzetten van rechtsbuiten Shanice van de Sanden waren steeds ver onder de maat.

Italië kreeg in het eerste bedrijf de beste kansen. Het eerste gevaar kwam van Valentina Bergamaschi, maar haar matige poging kon simpel gepakt worden door Sari van Veenendaal. De keeper van Oranje had tien minuten voor rust geluk dat Valentina Giacinti uit kansrijke positie maar net naast schoot. De beste kans voor Nederland kwam uit een vrije trap van Sherida Spitse, op de rand van het vijandelijke strafschopgebied, maar het schot van de middenvelder was veel te slap.

Vanwege de hoge temperatuur werd de wedstrijd twee keer stilgelegd voor een drinkpauze.
Vanwege de hoge temperatuur werd de wedstrijd twee keer stilgelegd voor een drinkpauze.

Wiegman kon onmogelijk tevreden zijn over de eerste 45 minuten en hoopte op een betere tweede helft. De bondscoach werd op haar wenken bediend, want Oranje kwam na de onderbreking een stuk beter voor de dag en kreeg direct veel kansen om de score te openen. Vivianne Miedema kwam nét te kort bij voorzetten van Van de Sanden en Desiree van Lunteren; Jackie Groenen schoot op een tegenstander, waar zij de hoek voor het uitzoeken had.

Lineth Beerensteyn kwam in het veld voor Van de Sanden en kort na deze wissel raakte Daniëlle van de Donk met een bekeken schot de lat. Italië kwam niet onder de druk vandaan en kwam met de schrik vrij toen een vrije trap van Spitse via de paal naast ging. De derde vrije trap van specialist Spitse leverde twintig minuten voor tijd wél succes op. Spitse slingerde de bal vanaf de rechterkant voor het doel, waar Miedema het kopduel won en de score opende.

Italië was duidelijk van slag en slaagde er dan ook niet in om zich terug in de wedstrijd te knokken. Oranje gaf geen enkele kans op de gelijkmaker weg en verdubbelde ruim tien minuten voor tijd zijn voorsprong. Wéér werd er gescoord uit een vrije trap van Spitse: ditmaal was Stefanie van der Gragt de sterkste in de lucht en scoorde zij met een kopbal. Het bleek de beslissing in de wedstrijd te zijn.

Door de overwinning op Italië staat Oranje voor de eerste keer in de geschiedenis in de halve finale van een WK. Bovendien is de ploeg van Wiegman nu zeker van een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio van 2020. Oranje deed nog nooit eerder mee aan de Spelen en schrijft dus op meerdere manieren geschiedenis.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Oranje Leeuwinnen zijn ware specialisten als het gaat om standaardsituaties. Zes van de laatst acht goals van Oranje op het WK kwamen uit dode spelmomenten.

'Na rust zagen we bij vlagen wat de Leeuwinnen allemaal kunnen'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.