Oranje dankzij Huntelaar ruim langs San Marino

Nederland is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een ruime overwinning op San Marino. Klaas-Jan Huntelaar was met drie doelpunten de uitblinker tijdens het duel in Serravalle (0-5).

Vanaf het eerste fluitsignaal was Oranje de bovenliggende partij, maar de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk hanteerde een laag tempo. Grote kansen kregen de bezoekers ook niet, waardoor het een strafschop nodig had om op voorsprong te komen. Een overtreding van Alessandro Della Valle op Huntelaar leverde een penalty op, welke door Dirk Kuijt werd binnengeschoten.

Nog voor rust maakte Huntelaar er 2-0 van in het voordeel van Nederland. Een snel genomen vrije trap van Wesley Sneijder kwam in de 38ste minuut bij Kuijt terecht, die trok voor en Huntelaar wist de voorzet simpel tot doelpunt te promoveren. San Marino kwam er maar spaarzaam uit, waardoor doelman Maarten Stekelenburg een eenvoudige avond had in het Stadio Olimpico.

Al vroeg in de tweede helft kwam Oranje op een 3-0 voorsprong. De voor Nigel de Jong ingevallen Rafael van der Vaart vond de volledig vrijstaande Huntelaar die droog kon afronden. Op aangeven van opnieuw Kuijt evenaarde de nieuwe spits van Schalke 04 in de 67ste minuut John Bosman, die op 22 september 1993 net als Huntelaar drie keer wist te scoren tegen San Marino.

Een minuut na de 0-4 van Huntelaar maakte Ruud van Nistelrooy na ruim twee jaar zijn rentree in Oranje. De aanvaller van Hamburger SV vierde zijn terugkeer met een treffer. In de negentigste minuut bepaalde Van Nistelrooy de eindstand op 0-5, waardoor Nederland na de eerste speelronde koploper is in Groep E. Net als Zweden en Moldavië heeft Oranje drie punten.