Oranje andermaal gewaarschuwd: Franse toptalenten doen Engeland pijn

Frankrijk heeft de vriendschappelijke interland tegen Engeland dinsdagavond afgesloten met een 3-2 overwinning. De Fransen herstellen zich daardoor van de WK-kwalificatiezeperd tegen Zweden (2-1).

Voorafgaand aan het duel in het Stade de France klonk het Don't Look Back in Anger van rockband Oasis, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester van eind mei. Nadat ook beide volksliederen hadden geklonken kon de wedstrijd beginnen. Hoewel er niets op het spel stond, was het duel in Parijs vanaf het begin boeiend.

Na een prima openingsfase van de gastheren was het Engeland dat in de negende minuut op zeer fraaie wijze op voorsprong kwam. Dele Alli bediende Raheem Sterling met een secuur geplaatste lange bal, de Manchester City-aanvaller wachtte op de aanstormende Ryan Bertrand, die de bal perfect breed legde op Harry Kane. De aanvoerder van de Engelsen kwam voor Samuel Umtiti en tikte binnen: 0-1 (zie video).

Het antwoord van Frankrijk liet niet lang op zich wachten. Ousmane Dembélé liet een open kans op de gelijkmaker na een gevoelvol balletje van Kylian Mbappé nog liggen, maar in de 22ste minuut was het wel raak. Umtiti reageerde alert na een kopbal van Olivier Giroud en schoot uit de rebound de 1-1 tegen de touwen. Na kansen voor Mbappé en Eric Dier aan de andere kant zorgde Djibril Sidibé vlak voor rust voor nieuwe opwinding bij het thuispubliek. De rechtsback van AS Monaco kon scoren na een fraaie actie van Dembélé.

Frankrijk kon in de rust vijftien minuten genieten van die 2-1 voorsprong, maar meteen na de hervatting ging het mis. Raphaël Varane liep tegen de hakken van de doorgebroken Alli, die in het Franse strafschopgebied naar de grond ging. Arbiter Davide Massa besloot na lang conclaaf met de videoscheidsrechter de Real Madrid-verdediger een rode kaart te geven. Kane mocht bovendien aanleggen vanaf de strafschopstip. De Tottenham Hotspur-spits deed dat feilloos en klopte zijn ploeggenoot Hugo Lloris met een schot door het midden.

Engeland had daarna nog een hele helft om de numerieke meerderheid om te zetten in een winnende treffer, maar gek genoeg was het Frankrijk dat de overhand had. Mbappé gaf nog een waarschuwingsschot met een knal tegen de lat, zijn generatiegenoot Dembélé was minder genadig. De Borussia Dortmund-aanvaller, die na de zomer met Peter Bosz te maken krijgt, velde een kwartier voor tijd het vonnis: 3-2 (zie video).

De tiener bezorgde zijn land daarmee een prima generale voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal op 31 augustus. Die wedstrijd is ook voor de Fransen van groot belang, vanwege de nederlaag tegen Zweden eerder deze week. Het verschil tussen nummer twee Frankrijk en nummer drie Oranje in Groep A bedraagt drie punten.