Opvolger Schwarzer kijkt uit naar clash met Van Persie

Reacties

De zware erfenis na het afscheid van de legende Mark Schwarzer rust op de schouders van Mat Ryan. De beoogde Australische nummer één put moed uit zijn debuutjaar in België. Maar de doelman heeft geen tijd om ontzag te hebben voor Robin van Persie.

Opvolger Schwarzer kijkt uit naar clash met Van Persie

Met Mitchell Langerak is Ryan verwikkeld in de strijd om de nummer één positie in de Australische nationale ploeg. De doelman van Club Brugge wordt beschouwd als de grootste kanshebber om in de voetsporen te treden van de legende Schwarzer. Die 106-voudig international nam eind 2013 verrassend afscheid van The Socceroos.

De vijfvoudige international beseft dat de erfenis zwaar zal zijn. Maar de 22-jarige sluitpost voelt zich gesterkt door een overtuigend eerste jaar op vreemde bodem. Een jaar geleden verruilde hij Central Coast Mariners voor een avontuur in België bij Club Brugge, om daar direct uit te groeien tot een betrouwbare vaste waarde.

Met de uitverkiezing Keeper van het Jaar in België meldde Ryan zich vol vertrouwen in Australië voor de voorbereiding op het WK. 'Het heeft me absoluut een boost gegeven dat ik een jaar geleden ben vertrokken naar Brugge. Door daar te spelen heb ik mezelf een beetje voorsprong verschaft, waarvan ik voordeel kan hebben.'

Een basisplaats in Brazilië lonkt voor Ryan. 'Er ligt een echt grote kans dat ik op het WK zal spelen. Het kan bijna niet mooier', zei de doelman, die na het afscheid van Schwarzer in twee van de drie interlands in de basis begon.

Ryan (rechts) in maart voor de aftrap van het oefenduel met Ecuador (3-4) verlies
Ryan (rechts) in maart voor de aftrap van het oefenduel met Ecuador (3-4) verlies

Begin mei werd zijn naam door Graham Arnold zelfs in verband gebracht met Real Madrid. 'Ik heb gehoord dat ze hem volgen. Hij doet het zo goed', zei de oud-international, die in Nederland speelde voor Roda JC en NAC Breda.

Ryan zocht contact met zijn oude coach en vernam dat een Europese agent Arnold had ingefluisterd dat een Real-scout zijn naam had genoemd. 'Maar ik raak er niet van in de war. Ik moet gewoon hard blijven werken. Het is business as usual.'

Zo probeert hij ook het WK te benaderen, en zich niet gek laten maken door het vooruitzicht in de groep met Nederland, Spanje en Chili de nodige sterren tegenover zich te krijgen. 'Ik denk niet dat je menselijk bent als je niet denkt aan welke grote namen je allemaal kan tegenkomen op het veld. Maar dat gezegd hebbende: er is geen tijd om ontzag te hebben. Als iemand als Van Persie tegenover je komt te staan, dan kan ik niet even stoppen en denken: Wie is dat? '

'De bondscoach (Ange Postecoglou, red.) heeft ons ook de boodschap meegegeven geen angst te hebben. Hij wil dat we moedig en dapper zijn. Hij geeft ons vertrouwen door te zeggen dat er geen reden is waarom we de strijd niet kunnen aangaan. Het is een unieke kans, en we moeten dat ook zo benaderen.' Op 14 juni begint het WK voor Australië tegen Chili.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.