Opvallend besluit Buijs pakt goed uit in duel met historisch tintje

FC Groningen heeft een einde gemaakt aan de knappe serie van Go Ahead Eagles in de Eredivisie. Jørgen Strand Larsen maakte de enige goal in Deventer en bezorgde de bezoekers daarmee een broodnodige overwinning.

Go Ahead Eagles
0 - 1
FC Groningen

Groningen ging chagrijnig de interlandperiode in, nadat het thuisduel met RKC Waalwijk niet meer dan een punt opleverde (1-1). De ploeg van trainer Danny Buijs won dit seizoen pas twee keer en scoort bovendien moeizaam. In dat opzicht was het opmerkelijk dat clubtopscorer Cyril Ngonge werd gepasseerd, maar Buijs had daar zijn redenen voor.

'Ik vind dat Cyril ook nog heel veel dingen moet leren en daar ben ik al een paar maanden mee bezig. Soms komt er wel eens een moment dat je zo'n keuze maakt. Dat hij ook wat fysieke ongemakken had, staat daar eigenlijk los van. Hij had kunnen starten, maar hij moet beseffen dat er meer bij komt kijken', zei de coach voor de aftrap bij ESPN.

Door dat besluit stond Jørgen Strand Larsen samen met Michael de Leeuw in de spits. Uitgerekend de Noor zette Groningen vijf minuten na rust op voorsprong. Warner Hahn had die in de eerste helft nog voorkomen met een reflex op een kopbal van De Leeuw, maar had geen antwoord op de inzet van Strand Larsen, die op de goede plek stond na een vrije trap van Laros Duarte.

Overtoom
Het was even de vraag of Strand Larsen buitenspel stond bij dat doelpunt. De VAR had lang nodig om te oordelen dat dit niet zo was en handhaafde daarmee de beslissing van Franca Overtoom, die haar debuut maakte als assistent-scheidsrechter. Ze schreef daarmee historie als eerste vrouwelijke grensrechter in een Eredivisie-wedstrijd.

De voorsprong van Groningen was verdiend. Go Ahead had ook wel wat mogelijkheden gekregen, maar de beste kansen waren voor de thuisploeg. In de 74ste minuut scheelde het echter niet veel of de gelijkmaker had op het scorebord gestaan. Doelman Peter Leeuwenburgh voorkwam ternauwernood dat Martijn Berden een goede aanval afrondde.

Go Ahead kon niet voorkomen dat een ongeslagen reeks van vijf duels ten einde kwam. Enkele minuten later kwam de promovendus met tien man te staan door een tweede gele kaart voor Iñigo Córdoba. Vlak voor tijd kreeg ook Joris Kramer zijn tweede geel. Berden zette Leeuwenburgh tussendoor nogmaals aan het werk, maar Groningen hield stand.