Oppermachtig City geeft naïef Basel geen sprankje hoop

Manchester City heeft zich ten koste van FC Basel al min of meer verzekerd van een plek bij de laatste acht van de Champions League. Na ruim twintig minuten kon het elftal van Ricky van Wolfswinkel alle ambities laten varen: 0-4.

Basel, dat in de groepsfase nog verraste met een zege op Manchester United, startte dapper aan de thuiswedstrijd tegen de ploeg van manager Pep Guardiola. Maar de aanvallende intenties kostten de thuisploeg juist ook de kop. Onder aanvoering van Dimitri Oberlin, die in de spits startte in plaats van Van Wolfswinkel, was Basel opvallend dreigend. De aanvaller dacht zelfs aan een penalty na een duel met Nicolás Otamendi.

Maar City, dat in de groepsfase Feyenoord trof, profiteerde daarna van de ruimte in de verdedigende linies van Basel en stond binnen een mum van tijd op een ruime voorsprong. Bij de eerste twee treffers zag Tomás Vaclík er niet goed uit: de Basel-doelman liet zich na een kwartier verrassen door een kopbal van Ilkay Gündogan uit een corner en kreeg drie minuten later zijn handen niet goed achter een inzet van Bernardo Silva: 0-2.

Keeper Tomás Vaclík kon drie keer vissen in negen minuten.

In de 23ste minuut brak Sergio Agüero het verzet van Basel definitief. De Argentijn kreeg alle ruimte om uit te halen vanaf de rand van het strafschopgebied en deed dat doeltreffend met een droge knal. Vervolgens had de wedstrijd voor City veel weg van een training. De Premier League-koploper, voor wie Leroy Sané veel sneller dan verwacht met een invalbeurt zijn rentree maakte, noteerde zelfs 75 procent balbezit.

Gündogan maakte met een heerlijk schot in de rechterhoek nog zijn tweede goal van de avond, terwijl Oberlin en Mohamed Elyounoussi verzuimden om Basel een eretreffer te bezorgen. Van Wolfswinkel kwam niet meer binnen de lijnen. Door de kansloze nederlaag hebben de Zwitsers over drie weken niets te verliezen bij de return in Manchester.