Opnieuw teleurstelling SC Heerenveen na spektakelstuk

Roda JC heeft zich vanuit geslagen positie teruggeknokt tegen SC Heerenveen. De Friezen stonden in een spektakelstuk tien minuten voor tijd nog met 4-2 voor, maar gaven de voorsprong uit handen (4-4).

Het duel tussen SC Heerenveen en Roda JC was er één van de laagvliegers. Beide ploegen presteerden de afgelopen maanden zeer zwak. Heerenveen won al vier duels op rij niet meer en Roda JC won zelfs nog geen uitduel dit seizoen. Doordat Willem II zaterdag een punt wist te pakken was de ploeg van trainer Ruud Brood zelfs rode lantaarndrager.

De beginfase voorspelde niet veel goeds voor de wedstrijd door het slordige spel van beide kanten, maar na ruim twintig minuten brandde het toch wel los in het Abe Lenstra Stadion. Het was uiteindelijk Filip Djuricic die namens de thuisploeg de score opende. De Serviër, geposteerd als linksbuiten, sneed naar binnen en schoot relatief zwak op doel. Via het lichaam van Filip Kurto verdween de bal in de hoek.

Roda JC werd via standaardsituaties van Mark-Jan Fledderus het meest gevaarlijk. Even na de 1-0 kon Danilo de bal binnen lopen na een corner van de middenvelder, maar doelman Kristoffer Nordtfeldt redde. Na 35 minuten had hij echter geen antwoord op een kopbal van Sanharib Malki, die werd bereikt via een knappe vrije trap van Fledderus (1-1).

Vlak voor rust kwam SC Heerenveen echter terug. En hoe: Rajiv van la Parra hielp de Friezen aan een voorsprong met een werelddoelpunt. Hij kreeg de bal een meter of twintig voor het doel en zag Kurto net iets te ver voor zijn doel staan. Het daarop volgende stiftje was perfect. Van la Parra vierde zijn doelpunt uitgelaten; hij sprintte op trainer Marco van Basten af en sprong hem in de armen, waardoor beiden tegen de vlakte gingen (foto onder). Na rust had Roda JC plotseling de geest weer om gevaarlijk te worden. Vooral Krisztián Németh kreeg een dot van een kans, maar hij schoot vanaf vijf meter in vrijstaande positie hoog over. Waar een doelpunt van de Kerkraders in de lucht hing, breidde Heerenveen de voorsprong uit. Op een pass van Djuricic tekende Alfred Finnbogason voor zijn elfde competitiegoal.

Nu was het weer de beurt aan Roda JC. Mitchell Donald kon vrij door op Nordfeldt, maar kreeg de bal niet eens tussen de palen. De middenvelder was twintig minuten voor tijd wel verantwoordelijk voor de assist op Bart Biemans, die de spanning weer terugbracht. Van la Parra maakte even later echter zijn tweede van de middag, waardoor de wedstrijd leek beslist.

Niets was minder waar. Twee minuten later kopte Malki de 4-3 binnen en daardoor bleef het tot het einde spannend in Heerenveen. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde Guus Hupperts op schitterende wijze voor 4-4 door de bal in de verre bovenhoek te plaatsen. De Heerenveen-supporters waren furieus: Schaam je kapot schalde door het stadion.

Heerenveen heeft nu vijftien punten uit zestien duels en staat dertiende. Roda JC heeft de rode lantaarn weer afgestaan aan Willem II en schuift één plek op. Het heeft met elf punten wel net zoveel punten als de Tilburgers, maar beschikt over een beter doelsaldo.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.