Opluchting in Nijmegen: NEC rekent af met puntloos RKC

NEC heeft zaterdagavond tegen RKC Waalwijk zijn eerste punten van dit seizoen gepakt. De ploeg van Rogier Meijer imponeerde niet, maar won uiteindelijk toch met vrij ruime cijfers: 3-0. RKC zal zijn gemiste kansen bij de 1-0 tussenstand betreuren.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 0
RKC Waalwijk

NEC en RKC begonnen dit seizoen allebei met twee nederlagen en vooral in Nijmegen zorgde dat voor een erg bedrukte sfeer. Vorige week vrijdag, na de verliespartij bij promovendus Heracles Almelo, werd bij het Goffertstadion de spelersbus al opgewacht door boze supporters. Vijf dagen later werd Bas Dost aangetrokken door NEC: hij zat zaterdagavond direct op de bank.

Vanaf die plek zag Dost NEC goed beginnen, maar de eerste serieuze kans was na een klein kwartier toch echt voor RKC. Michiel Kamer slaagde er niet in om een uitstekende voorzet van Julian Lelieveld tot assist te promoveren. NEC antwoordde met een mogelijkheid voor Koki Ogawa, die net overschoot, voordat Magnus Mattsson de thuisploeg even hierna alsnog op voorsprong zette: 1-0.

NEC kreeg het niet voor elkaar om de wedstrijd hierna onder controle te krijgen. RKC ging vol goede moed op jacht naar de gelijkmaker en werd voor rust al twee keer gevaarlijk via Zakaria Bakkali, terwijl Jasper Cillessen er ook een keer niet goed uit zag. Dat resulteerde niet in een Waalwijkse gelijkmaker. Het worstelende NEC ging met een minimale voorsprong aan de thee.

In de tweede helft ging RKC door met waar het voor rust gebleven was. Met een klein uur op de klok was David Min erg dicht bij de 1-1, maar zijn kopbal spatte op de lat uiteen. Dost begon hierna, onder luid gejuich van de NEC-aanhang, aan zijn warming-up. Meijer had vooraf al gezegd dat hij de spits zou inbrengen als dat nodig was. Dat was het geval. Dost kwam een kwartier voor tijd in het veld.

Met de routinier binnen de lijnen viel vlak voor tijd de beslissing. Mattsson maakte zijn tweede van de avond, voordat Rober González in blessuretijd zelfs nog de 3-0 maakte. Zo viel de overwinning van NEC ruim uit, maar dat was niet geheel in lijn met het vertoonde spel. Voor Meijer en zijn mannen is het resultaat nu echter even heilig.