Opluchting bij Barça: Koeman neemt dankzij Messi wraak op Getafe

Barcelona is in het spoor gebleven van Atlético Madrid en Real Madrid. De goals van Lionel Messi hielpen de Catalaanse grootmacht tegen Getafe.

5 - 2
Getafe
Getafe

Messi had zich afgelopen zaterdag laten gelden in de (gewonnen) strijd om de Copa del Rey. Trainer Ronald Koeman constateerde tot zijn genoegen hoe betrokken de Argentijn was en hoe gebrand zijn aanvoerder was geweest op succes. 'Mooi te zien dat hij op zulke momenten zó bezig is met het team en de andere spelers om proberen dingen te verbeteren', zei Koeman deze week in VI.

Vijf dagen na het veroveren van zijn eerste prijs als trainer van Barcelona kreeg Koeman andermaal een bevestiging van de drive van Messi. De aanvoerder raakte in de derde minuut de lat om in de achtste minuut de score te openen. Na een splijtende pass van Sergio Busquets rondde hij gedecideerd af.

Na de fortuinlijke gelijkmaker van Getafe – de inzet van Ángel ging via Clément Lenglet in het Barcelona-doel – groeven de gasten na bijna een half uur hun eigen graf. Sofian Chakla speelde de bal terug, maar had niet gezien dat keeper David Soria zijn doel al was uitgekomen. De bal rolde vervolgens in het verlaten Getafe-doel; 2-1.

Vijf minuten later incasseerden de gasten de genadeklap van Messi. De paal leek aanvankelijk redding te brengen na een volley van de Argentijn, die in de rebound alsnog de 3-1 op het scorebord bracht. Messi kwam met zijn productie voor rust op 25 La Liga-goals dit seizoen, waarmee hij ook meer doelpunten heeft gemaakt dan alle spelers van Getafe bij elkaar (23).

In de tweede helft maakte Barcelona het zichzelf moeilijk. Verse kracht Ronald Araujo ging na ruim een uur op de voet staan van Getafe-invaller Enes Ünal, hetgeen op advies van de VAR leidde tot een strafschop. Het slachtoffer klaarde de klus van elf meter, waardoor er toch onzekerheid kwam over de zeker ogende zege.

De minimale marge bood hoop voor Getafe, maar het bleef bij die hoop voor de gasten. Barcelona liep niet meer schade op in de resterende minuten. Sterker nog, Araujo maakte in de slotfase zijn fout goed door de bevrijdende 4-2 te maken. De verdediger kopte knap raak na een corner van Messi. Antoine Griezmann tekende in blessuretijd uit een strafschop voor de eindstand. Daarmee was de revanche op Getafe ook compleet. De heenwedstrijd werd verloren en toen liep het (verbaal) uit de hand.

Door de overwinning bracht de Catalaanse club de achterstand op Atlético Madrid en Real Madrid terug tot respectievelijk vijf en twee punten, waarbij moet worden aangetekend dat de ploeg van Koeman een wedstrijd minder heeft gespeeld dan de concurrenten uit de Spaanse hoofdstad.