Opgeluchte Van Nistelrooij: 'Dat besef was er, dat het móést'

De eerste uitoverwinning van PSV sinds de jaarwisseling heeft voor opluchting gezorgd bij Ruud van Nistelrooij. De trainer was kritisch op de slordigheden van zijn team in de tweede helft, maar was wel zeer te spreken over de mentaliteit die zijn spelers toonden.

RKC Waalwijk
0 - 1
PSV
PSV

Voor PSV ging het dit seizoen al vaak mis in uitwedstrijden. Sterker, de laatste uitoverwinning in de Eredivisie dateerde van 6 november vorig jaar, toen op bezoek bij Ajax werd gewonnen. Zondagmiddag wankelde PSV in de tweede helft tegen RKC, maar werd de 0-1 voorsprong wel over de streep getrokken. 'We hebben het er natuurlijk ook over gehad met elkaar, het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden. Dan móét je vandaag, wil je aanhaken. Dan móét je', aldus Van Nistelrooij na afloop.

De coach constateerde dat zijn team bestand was tegen de druk en de achterstand op koploper Feyenoord dus weer terugbracht naar zes punten. In de wedstrijd die in het teken stond van weer aan- of afhaken, haakte PSV aan. Van Nistelrooij: 'Dat zag je vandaag terug, dat het besef er was. Dan kun je van alles zeggen over wat er beter kan en moet, dat moet ook. Maar dat besef was duidelijk aanwezig vandaag, dat het móést.'

Van Nistelrooij vond het onnodig dat PSV na rust nog in de problemen kwam in Waalwijk. Zijn elftal had in de eerste helft beter met de kansen moeten omspringen. 'We moesten afzien om de overwinning over de streep te trekken. In de eerste helft waren we veel vaster aan de bal. Daarna hadden we een paar keer balverlies en werd de wedstrijd veel te onrustig', analyseerde hij het duel.

Spakenburg
Het gesprek met de journalisten sloot Van Nistelrooij af met een reactie op de bekerloting. Bij de loting voor de halve finales werd PSV zaterdagavond gekoppeld aan de amateurs van Spakenburg. Dat nieuws kreeg de oud-topspits zondagochtend pas mee. 'Het maakt niet uit tegen wie je speelt, want wij gaan voor bekerwinst en dan moet je gewoon de wedstrijden winnen die nog resten. Ik heb ook niet naar de loting gekeken, ik hoorde het vanochtend. Dat is gewoon mijn mindset: wij moeten tegen wie dan ook winnen, of het nu uit of thuis is en wie de tegenstander ook is. Spakenburg staat niet voor niets in de halve finale. Ze hebben het ook echt verdiend', vertelde Van Nistelrooij over het team dat onder meer FC Groningen en FC Utrecht uitschakelde op weg naar de halve finale.