Oostenrijks coronaschandaal hangt als donkere wolk boven herstart

Reacties

Het schandaal rond LASK Linz dreigt de beoogde herstart van de Oostenrijkse competitie te gaan frustreren. De club heeft laten weten van meer clubs compromitterende beelden te hebben.

Oostenrijks coronaschandaal hangt als donkere wolk boven herstart
© Pro Shots

LASK Linz trok vorige week het boetekleed aan na de beschuldigingen van de andere elf clubs uit de Oostenrijkse Bundesliga. De Europese bedwinger van PSV en AZ had zich niet gehouden aan de coronabeperkingen tijdens de trainingen. Vicevoorzitter Jürgen Werner en trainer Valérien Ismaël namen de schuld op zich.

Hoewel de fout werd erkend, voelde LASK Linz zich ook het slachtoffer van spionnen, die camera's hadden opgehangen. 'We zijn geschokt dat er duidelijk derde partijen zijn die bereid zijn met behulp van criminelen in ons clubgebouw in te breken om te spioneren. De daders zijn gefilmd en worden nu onderzocht', zei directeur Andreas Protil.

De koploper dreigt meer clubs met zich mee te sleuren. 'Ik heb van veel personen, meestal anoniem, zeer veel foto's en video's gekregen van andere clubs', zei voorzitter Siegmund Gruber dreigend. Op de beelden zou te zien zijn dat meer clubs hebben gezondigd tegen de coronaregels. Hij maakt die vooralsnog niet publiekelijk.

Het schandaal dreigt zich daardoor wel als een olievlek over de Oostenrijkse Bundesliga te verspreiden met grote gevolgen. De overkoepelende profliga heeft al aangekondigd die beelden graag te willen bestuderen. 'En als er overtredingen worden geconstateerd, dan wordt het openbaar gemaakt', zei Christian Ebenbauer.

In dat geval kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Nog los van de imagoschade zal de politiek deze overtredingen waarschijnlijk niet accepteren en dan staat de herstart van de competitie op 2 juni ook op losse schroeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.