Ook sportief maakt de uitslag van België - Zweden niet zoveel meer uit

Reacties

Beide landen waren het er al over eens dat de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden, die om verschrikkelijke redenen gestaakt werd, niet uitgespeeld hoefde te worden. Dit lijkt ook op het sportieve vlak geen probleem meer te zijn voor de Belgen.

Ook sportief maakt de uitslag van België - Zweden niet zoveel meer uit
© Pro Shots

België - Zweden werd maandag in de rust afgebroken, nadat bekend was geworden dat twee Zweedse voetbalsupporters waren gedood bij een schietpartij. Beide landen waren het er snel over eens dat er niet meer gespeeld moest worden en een dag later werd ook duidelijk dat zowel Zweden als België het niet nodig vond om de wedstrijd uit te spelen.

Daarbij liet België het sportieve belang varen. In Groep F van de EK-kwalificatie zijn België en Oostenrijk al zeker van een EK-ticket, het enige waar België nog om speelde tegen Zweden was de status van groepshoofd op het EK in Duitsland. Hiervoor is het belangrijk dat België zoveel mogelijk punten pakt. Het gebaar om de 1-1 ruststand het eindresultaat te laten worden, omdat sommige zaken belangrijker zijn dan voetbal, was dan ook een mooi gebaar van België.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
8
6
2
0
22-4
+18
20
2
Oostenrijk
8
6
1
1
17-7
+10
19
3
Zweden
8
3
1
4
14-12
+2
10
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Inmiddels is ook duidelijk dat het voor België ook geen groot probleem is als de wedstrijd tegen Zweden inderdaad als een gelijkspel wordt aangemerkt. Hongarije speelde dinsdagavond met 2-2 gelijk tegen Litouwen, waardoor de kans heel groot is dat België ongeacht het eindresultaat van België - Zweden groepshoofd wordt op het EK.

De UEFA verdeelt bij de loting de Europese landen over de potten aan de hand van de prestaties in de EK-kwalificatieperiode. Duitsland is als gastland zeker van een plek in Pot 1, waardoor de overige landen strijden om vijf plekken in de hoogste pot. Zelfs zonder het punt tegen Zweden staat België nog derde op de algehele ranking van de EK-kwalificatie, winst in de komende interlandperiode tegen Azerbeidzjan is ongeacht het eindresultaat tegen Zweden genoeg om groepshoofd te worden.

De UEFA komt hoogstwaarschijnlijk vrijdag met een besluit over de afwikkeling van België - Zweden. De 1-1 ruststand kan dus als eindstand genomen worden, maar een reglementaire overwinning voor België behoort ook tot de opties die de UEFA kan inzetten. De Belgische voetbalbond heeft al duidelijk gemaakt dat ze daar niet om vragen bij de Europese bond.

De algemene stand van koplopers in de EK-kwalificatie. Beste vijf landen komen in Pot 1 tijdens de loting voor het EK 2024

Land Gespeeld - punten
Portugal 8 - 21*
Frankrijk 6 - 18
België 6 - 16**
Engeland 6-16
Turkije 7-16
Spanje/Schotland 6 - 15
Hongarije 6 - 14
Albanië 6 - 13
Slovenië/Denemarken 8 - 13*
Roemenië 8 - 10*

* In groepen met zes landen worden de resultaten tegen de hekkensluiter geschrapt
** Exclusief het resultaat van de gestaakte interland tegen Zweden

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.