Belgische bond bereid om sportieve belangen te laten varen na gitzwarte avond

Na Zweden heeft ook België zijn voorkeur uitgesproken om de tweede helft van de maandag gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd niet meer af te werken. De Belgische voetbalbond KBVB laat in dat geval sportieve belangen lopen.

Belgische bond bereid om sportieve belangen te laten varen na gitzwarte avond
© Pro Shots

De wedstrijd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion werd maandag nog wel afgetrapt. Toen de Zweedse spelers in de rust vernamen dat twee van hun landgenoten enkele uren voor de wedstrijd waren doodgeschoten, besloten ze na kort overleg met hun Belgische tegenspelers om niet meer op het veld terug te keren. Nu de vermoedelijke dader ook om het leven is gekomen, kan voorzichtig gekeken worden naar een oplossing voor de wedstrijd.

De UEFA ziet in deze gevallen het liefst dat de wedstrijd zo snel mogelijk wordt afgewerkt, maar de Zweedse ploeg is inmiddels naar huis. Zij hebben ook geen sportieve belangen meer en verklaarden meteen al dat ze geen zin hadden om de tweede helft nog te spelen. De Belgische bond heeft zich daar nu bij aangesloten.

'We zullen niet aandringen op een forfait. We willen respect tonen voor wat er gebeurd is', aldus KBVB-directeur Manu Leroy tegenover de Waalse krant Le Soir over de mogelijkheid van een reglementaire zege voor België als Zweden weigert te spelen. 'Ik zal contact opnemen met de Zweedse en de Oostenrijkse federatie én met UEFA. We gaan ons niet vasthouden aan ons statuut van groepshoofd. Op een bepaald moment moeten moraal en ethiek de bovenhand nemen', sprak Leroy. De Oostenrijkse bond is ook partij in deze zaak, omdat het Alpenland de enige concurrent van België is in de strijd om de groepswinst.

Om groepshoofd te zijn bij de loting voor de EK-poulefase, moet het reeds gekwalificeerde België ook bij de vijf beste groepswinnaars in de kwalificatiereeks zitten. In die zin zou een remise tegen Zweden niet gunstig zijn, maar de Rode Duivels zijn duidelijk niet plan om daar in deze extreem droevige situatie een halszaak van te maken. Volgens Het Nieuwsblad voorziet het UEFA-reglement niet in een situatie waarin beide ploegen niet meer willen voetballen. Wordt vervolgd.

Ondertussen staat ook de wereldvoetbalbond FIFA stil bij de aanslag van maandagavond.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's