Oogappel Van Nistelrooij nu peperdure trekpleister van Premier League

Reacties

Jarrad Branthwaite is een van de grootste trekpleisters van de Premier League. De volledige top jaagt op de verdediger van Everton, die nog geen jaar geleden de oogappel van Ruud van Nistelrooij was. Via een uitgestippelde route ligt een weg naar de top in het verschiet.

Oogappel Van Nistelrooij nu peperdure trekpleister van Premier League
© Pro Shots

'Tegen niemand zeggen, hè, dat Jarrad zich zo goed ontwikkelt', zei Van Nistelrooij in maart op ludieke wijze toen hem door VI gevraagd werd naar de centrale verdediger. De toenmalige PSV-trainer was allang overtuigd door de boomlange mannetjesputter. 'Ik heb tegen de vorige technisch directeur gezegd dat hij Jarrad heel snel moeten vastleggen en ik zeg het nu tegen de huidige, maar ook tegen de toekomstige. Tegen allemaal, haha.'

Van Nistelrooij, die toen volgens de planning nog aan zou blijven als hoofdtrainer van de Eindhovenaren, zag in Branthwaite zelfs een sleutelspeler voor de toekomst, sprak hij hardop uit. PSV had de Engelsman in de winter al proberen te kopen, maar Everton weigerde mee te werken. Op dat moment koesterde men bij de huidige koploper van de Eredivisie echter nog de hoop dat het in de maanden die zouden volgen alsnog zou lukken.

Doelgericht naar de top
Branthwaite had zijn route doelbewust via de Eredivisie uitgestippeld. Voor zijn ontwikkeling was een tijdelijke stap buiten Engeland zelfs cruciaal, vond de verdediger. Hij speelde 35 officiële duels in zijn jaar in Nederland. 'PSV is een topclub, we spelen voor de titel, Europees voetbal, en de Eredivisie is een mooie competitie waar jonge spelers zich heel goed kunnen ontwikkelen. Dat gaat meestal sneller dan in de Premier League, omdat je in Nederland sneller kansen krijgt op jonge leeftijd. De filosofie is goed en je ziet steeds meer jonge Engelse talenten naar het buitenland gaan voor speeltijd.'

The Toffees bleken in de zomer die volgde onvermurwbaar in het gevecht om de handtekening van Branthwaite. PSV probeerde het, toen Van Nistelrooij al lang en breed gevlogen was en Peter Bosz de scepter zwaaide, in augustus nog een keer. De club had echter niet de liquide middelen om de transfer te voltooien. Daardoor moest bij het sluiten van de markt op de valreep uitgeweken worden naar Armel Bella-Kotchap. Barnthwaite moest, bij het op dat moment dolende Everton, voor zijn kans gaan in zijn vaderland.

Branthwaite in duel met Ajacied Brian Brobbey.
© Pro Shots
Branthwaite in duel met Ajacied Brian Brobbey.

Dyche snel overtuigd
Inmiddels is Branthwaite onomstreden op Goodison Park. Sterker nog, de boomlange verdediger is de rots in de branding van Everton. Sean Dyche zag het al, toen hij vorig seizoen werd aangesteld als manager van de club, zitten in Branthwaite. Weliswaar genoot PSV nog van zijn defensie kunsten, Dyche had het al gezien. 'Jarrad leek me in die gesprekken een zelfverzekerde, rustige jongen', sprak de gelouterde trainer.

'Dat vind ik fijne karaktereigenschappen bij alle spelers, maar vooral bij centrale verdedigers', legde hij in november verder uit. Inmiddels is wel duidelijk dat Branthwaite in de smaak valt. Van de laatste negentien Premier League-duels miste hij er slechts één. Door een schorsing. 'Hij heeft zich duidelijk aangepast aan het voetballen in de Premier League en blijft zich verbeteren. Fysiek is hij natuurlijk perfect in orde voor deze competitie. Complimenten voor hem hoe hij het heeft opgepakt. Nu is het belangrijk dat Jarrad gewoon doorgaat met waar hij mee bezig is.'

Branthwaite bleek over alle voorwaarden te beschikken om te slagen op het hoogste niveau. Hij maakt in alle statistiekenlijstjes indruk. Het resulteerde in een flinke opwaardering van zijn contract, dat uiteindelijk verlengd werd tot medio 2027. Branthwaithe kan uitgroeien tot het nieuwe boegbeeld van Everton, dat de weg omhoog weer gevonden lijkt te hebben. Heel realistisch is dat geschetste scenario echter niet. Dyche heeft zichzelf vooral een geldboom in zijn defensie geplant. Want het lijkt een kwestie van tijd voor een van de kapitaalkrachtigere voetbalgrootmachten in de Premier League aan de haal gaan met de oogappel van Van Nistelrooij.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Strijd tussen grootmachten
De afgelopen maanden werd Branthwaite al veelvuldig gelinkt aan de twee topclubs uit Manchester: United en City. Later voegden Arsenal en Chelsea zich aan dat rijtje toe. Inmiddels is het trio slechts getuige van de dadendrang van Tottenham Hotspur. Manager Ange Postecoglou heeft zijn club volgens de Daily Mail namelijk opdracht te geven om Branthwaite naar Noord-Londen te halen. De Australiër mist een verdediger, zodra Micky van de Ven of Christian Romero geblesseerd raakt. Radu Dragusin werd al weggekocht bij Genoa, maar Postecoglou wil alle posities dubbel bezet hebben.

Feit blijft dat Branthwaite peperduur is. Vanwege zijn status als homegrown-speler is zijn financiële waarde gigantisch. Everton zou inmiddels liefst 85 (!) miljoen pond vragen voor de ex-PSV’er. De club ziet in de groeibriljant een toekomstige vaste waarde voor nationale ploeg en wordt gezien als potentieel de meest waardevolle speler die de club ooit onder contract had staan. En dat had Van Nistelrooij dus goed gezien.

Bekijk hier al onze video's
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.