Feyenoord heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo genoegen moeten nemen met slechts een punt. Zo liep het basisdebuut van topaankoop Marcos Senesi uit op een teleurstelling.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
Heracles Almelo

Senesi kwam afgelopen zomer voor zeven miljoen euro over van San Lorenzo, maar mocht voor zondag alleen nog maar invallen tegen FC Emmen en FC Porto. Het gebrek aan speelminuten zorgde voor veel vraagtekens bij de fans en voetbalvolgers. Tegen Heracles Almelo (de eerste wedstrijd van Feyenoord na de beschamende 4-2 nederlaag bij Fortuna Sittard) vond Jaap Stam het dan eindelijk tijd voor een basisplaats voor Senesi. Dat ging ten koste van Eric Botteghin, nota bene de aanvoerder van Feyenoord.

In de opbouw maakte Senesi een erg onwennige indruk. De Argentijn was slordig in balbezit en verstuurde vooral voor rust een aantal onbegrijpelijke passes. Jens Toornstra deed het aan de bal beter. Na een kwartier schoot hij Feyenoord met een kiezelhard schot vanuit de tweede lijn op voorsprong. Nicolai Jørgensen, terug in de basis na een slepende knieblessure, miste even hierna een goede kans op de 2-0 toen hij de bal verkeerd raakte.

Heracles groeide in de wedstrijd en kreeg via Dabney dos Santos, die de geblesseerde Silvester van der Water verving, de grootste kans in de eerste helft op de gelijkmaker. Het schot van Dos Santos ging net voorlangs. Ook in de tweede helft zocht Heracles vol goede moed de aanval. Mauro Júnior werd naar de grond gehaald door Senesi, maar Jeroen Manschot vond het te weinig voor een penalty. De arbiter zag Mauro even later net naast schieten.

Feyenoord kwam er in de beginfase van de tweede helft nauwelijks aan te pas en de gelijkmaker van Heracles kon dan ook niet uitblijven. De 1-1 viel na ruim een uur: Orestis Kiomourtzoglou werd met een fraai hakje van Mauro vrijgespeeld, worstelde zich langs een paar Feyenoorders en schoot raak. Zo slaagde Feyenoord er dus ook met Senesi niet in om het achterin dicht te houden in een thuiswedstrijd in de Eredivisie. In de laatste negen Eredivisie-duels in De Kuip kregen de Rotterdammers steeds minstens een tegengoal.

Wereldredding Czyborra
Heracles had het gevoel dat er nog meer haalbaar was en bleef aanvallen. Daarbij gaf het achterin ook wat ruimte weg en een kwartier voor tijd kreeg Leroy Fer een goede kopkans. Hij werkte de bal van dichtbij over. De kopkans zorgde voor nieuwe hoop bij Feyenoord en ook Jørgensen kon nog gevaarlijk worden, voordat Lennart Czyborra voor hét moment van de wedstrijd zorgde. Ridgeciano Haps vond in het strafschopgebied ruimte voor een schot en passeerde Janis Blaswich. De linksback wilde al bijna juichend weglopen, maar op de doellijn bracht Czyborra met een uiterste krachtinspanning redding. Hij kopte de bal terug het veld in.

Jørgensen miste nog een goede kopkans en vlak voor tijd verzuimde ook Luciano Narsingh om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Feyenoord probeerde in het laatste kwartier van alles, maar slaagde er niet in om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Voor Stam is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is en dat Senesi de defensieve problemen van zijn ploeg niet zomaar oplost. Donderdag speelt Feyenoord, na tien speelronden de nummer tien (!) van de Eredivisie, in de groepsfase van de Europa League uit tegen Young Boys. Vervolgens wacht op zondag de Klassieker in Amsterdam tegen lijstaanvoerder Ajax.