Onverwacht productieve bui Excelsior is Sparta te machtig

Sparta Rotterdam staat na het bezoek aan Woudestein weer met beide benen op de grond. Stadsgenoot Excelsior zorgde met een onverwacht productieve bui voor de verrassing en maakte een einde aan een slechte nederlagen (3-2).

Het was in de aanloop naar de stadsderby duidelijk wat hét probleem was bij Excelsior. Trainer Mitchell van der Gaag had moeten constateren dat zijn ploeg uiterst moeizaam tot scoren kwam. De laatste zeven duels leverden slechts twee treffers op, terwijl Luigi Bruins op 24 september de laatste Excelsior-speler was die op Woudestein scoorde.

Met deze cijfers in het achterhoofd leek Sparta zich rijk te kunnen rekenen toen Loris Brogno in de 22ste minuut het voorbereidende werk van Thomas Verhaar en Stijn Spierings bekroonde met een treffer. De knappe resultaten van voor de interlandperiode versterkten het vertrouwen in een goede afloop.

Maar De Kasteelheren kwamen bedrogen uit. Al gewaarschuwd door de bliksemstart – Bas Kuipers raakte na dertig seconden de lat – sloeg Excelsior vier minuten na de openingstreffer toe. Stanley Elbers zette met een knappe volley na een voorzet van Khalid Karimi de 1-1 op het scorebord. Een kwartier voor rust profiteerde Fredy Ribeiro dankbaar van onachtzaamheid bij Michel Breuer en Bart Vriends: 2-1.

In tweede helft verkreeg Excelsior een ruimere marge toen Nigel Hasselbaink na ruim een uur een strafschop benutte. Scheidsrechter Björn Kuipers had de penalty toegekend na een overtreding van Verhaar op invaller Hicham Faik.

De Kralingers beleefden de nodige hachelijke momenten voor het eigen doel. Maar Sparta kwam ondanks een offensief niet verder dan de aansluitingstreffer van Denzel Dumfries, die in de 72ste minuut de gasten nieuwe hoop gaf.

Door de eerste overwinning na zeven nederlagen op rij klimt Excelsior naar de dertiende plaats in de Eredivisie, waar Sparta naar de negende plaats is gezakt.