Onvergetelijke middag in Dortmund, Ajax-opponent stoot Bayern van de troon

Borussia Dortmund heeft de goede vorm van na de WK-break doorgetrokken. Het eerste doelpunt van Sébastien Haller in het shirt van BVB was zaterdag het emotionele hoogtepunt in de topper tegen SC Freiburg (5-1). Op de andere velden debuteerde ex-PSV'er Philipp Max bij Eintracht Frankfurt en greep Union Berlin de koppositie.

Borussia Dortmund
5 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Sinds de hervatting van de Bundesliga liet Dortmund nog geen punt liggen. Met Freiburg kwam zaterdag een serieuze tegenstander op bezoek in het Signal Iduna Park. De ploeg van doelman Mark Flekken maakt een sterk seizoen door en verzamelde tot de onderlinge ontmoeting evenveel punten als Dortmund.

Nico Schlotterbeck wees de thuisploeg halverwege de eerste helft de weg door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen (1-0). Freiburg, dat op dat moment al met tien man speelde door een vroege rode kaart van Kiliann Sildillia, kwam op slag van rust verrassend langszij. Lucas Holer reageerde alert in de rebound en zorgde voor de gelijkmaker (1-1).

Haller
Na de pauze liep Dortmund alsnog weg bij Dortmund. Karim Adeyemi zette BVB in de openingsfase van de eerste helft weer op voorsprong, Haller bracht de marge niet veel later op twee (3-1). Voor de voormalig Ajacied was het zijn eerste officiële doelpunt in het shirt van Dortmund. De Franse-Ivoriaanse aanvaller won de strijd met teelbalkanker en keerde in januari terug op het veld. Julian Brandt en Giovanni Reyna tilden de score nog op naar 5-1 voor Dortmund, waar Donyell Malen twintig minuten voor tijd inviel.

Door de overwinning op Freiburg komt Dortmund in punten gelijk met Bayern München. De regerend landskampioen gaat zondag op bezoek bij VfL Wolfsburg.

Union Berlin
2 - 1
FSV Mainz 05

Union Berlin mag zich ten minste één dag koploper van de Bundesliga noemen. De hoofdstedelingen kwamen na een half uur op voorsprong door een doelpunt van Kevin Behrens, maar Mainz kwam tien minuten voor tijd op gelijke hoogte. Dankzij een ingreep van de VAR kregen de bezoekers een penalty, die Marcus Ingvartsen benutte (1-1).

In de absolute slotfase herstelde Jordan Siebatcheu de verhoudingen. De invaller zorgde op aangeven van voormalig SC Heerenveen-speler Morten Thorsby voor de winnende treffer (2-1). Dat betekent dat Union, later deze maand tegenstander van Ajax in de Europa League, Bayern op een achterstand van twee punten zet.

1. FC Köln
1. FC Köln
0 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

Door de magere reeks van Bayern München gloort er ook weer hoop voor Leipzig, maar dat bleef zaterdag op bezoek bij 1. FC Köln steken op een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Timo Werner dacht vlak na rust het enige doelpunt van de wedstrijd te maken, maar de VAR zette vanwege buitenspel een streep door die treffer. De bezoekers gingen in de slotfase nog op jacht naar de zege, maar Köln hield knap stand.

Eintracht Frankfurt
3 - 0
Hertha BSC
Hertha BSC

Bij Eintracht Frankfurt was er een basisplaats voor Max, die tot de zomer wordt gehuurd van PSV. In het Deutsche Bank Park was Randal Kolo Muani de grote man. De Franse WK-ganger vuurde voor rust twee keer raak en bezorgde zijn ploeg een eenvoudige middag (2-0). Buta zorgde voor het slotakkoord. Door de overwinning klimt Frankfurt naar de vijfde plaats, die aan het eind van de rit recht geeft op een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

VfL Bochum
VfL Bochum
5 - 2
1899 Hoffenheim

Thomas Letsch boekte met VfL Bochum een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. Door een eclatante 5-2 zege op 1899 Hoffenheim staat Bochum drie punten boven de rode streep. Cristopher Antwi-Adjei liet van zich spreken door nog voor rust drie (!) assists af te leveren. Hoffenheim kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd en droop af met een stevige nederlaag.