Ontketend Tottenham deelt gigantische dreun uit aan Man United

Tottenham Hotspur heeft Manchester United zondag een enorm pak slaag gegeven. De formatie van Ole Gunnar Solskjaer deed na een vroege voorsprong zo'n beetje alles fout wat maar fout kon gaan en stond al na een half uur met tien man. José Mourinho zag zijn ploeg weinig heel laten van zijn voormalig werkgever.

Manchester United
1 - 6
Tottenham Hotspur

Voor Tottenham was het de vierde wedstrijd in acht dagen. De ploeg van manager José Mourinho speelde een week geleden in de Premier League tegen Newcastle United (1-1), schakelde dinsdag Chelsea na strafschoppen uit in het toernooi om de League Cup en bereikte donderdag ten koste van Maccabi Haifa (7-2) de groepsfase van de Europa League. Midweeks startte Steven Bergwijn in beide duels, maar tegen United zat de Nederlander op de bank. Dat gold ook voor Donny van de Beek aan de kant van de thuisploeg.

De wedstrijd op Old Trafford was nog geen minuut bezig of er werd al een strafschop gegeven. Bij de eerste aanval van United werd Anthony Martial ten val gebracht door voormalig Ajacied Davinson Sánchez. Bruno Fernandes was vervolgens de aangewezen man om United op voorsprong te zetten: 1-0. Zo was het begin van United nog positief, maar al snel was het gedaan met de vrolijke gezichten van iedereen met een rood hart. In de vierde minuut liet de thuisploeg namelijk zien dat het helemaal niet zo goed gesteld was met de ploeg. Eric Bailly en Harry Maguire kopten de bal de lucht in bij het uitverdedigen, maar kregen die niet weg. Erik Lamela ging het duel aan, veroverde de bal en bediende Tanguy Ndombélé die voor de gelijkmaker zorgde.

Zo had Mourinho de 1-1 binnen tegen zijn oude werkgever en niet veel later volgde ook de voorsprong voor zijn ploeg. Het was Heung-Min Son die daarvoor zorgde. De Zuid-Koreaan viel in het duel met Newcastle nog geblesseerd uit en miste de wedstrijden tegen Chelsea en Maccabi Haifa, maar stond op Old Trafford aan de aftrap. Dat zal Mourinho gelukkig hebben gestemd, want na zeven minuten scoorde Son al. Harry Kane nam een vrije trap snel na een overtreding van United en dat zette de defensie van de thuisploeg op het verkeerde been. Met een wippertje over David de Gea maakte Son er 1-2 van.

Met drie goals in de eerste zeven minuten had het een korfbaluitslag kunnen worden in Manchester, maar het tempo nam na de 1-2 af. Wel was Mason Greenwood nog dicht bij de gelijkmaker met een schot dat naast vloog. Het was een van de weinige positieve momenten die United nog kende in de wedstrijd. Na een klein half uur moest de ploeg van Solskjaer met tien man verder. Lamela had het voorafgaand aan een corner aan de stok met Martial. Lamela deelde een tikje uit en Martial deed hetzelfde, maar alleen Martial kreeg de rode kaart van scheidsrechter Anthony Taylor.

Het was het begin van een lange martelgang voor United. Door geklungel bij het opbouwen van achteruit raakte de thuisploeg de bal kwijt. Kane onderschepte en kreeg de bal via Son terug om voor 1-3 te zorgen. Voor rust werd het ook nog 1-4. Son maakte zijn tweede goal van de avond door op aangeven van Serge Aurier knap voor zijn man te komen en bij de eerste paal de bal achter De Gea te tikken. Zo was de Zuid-Koreaan met twee goals en één assist weer goud waard voor Tottenham.

Wie in de tweede helft hoopte op een miraculeuze comeback van United kwam al snel bedrogen uit. Mourinho zat er kalmpjes bij in de dug-out en gaf geen kick toen Aurier er in de 51ste minuut 1-5 van maakte. Pierre-Emile Højbjerg had een uitstekende pass in huis op de Franse rechtsback, die als een echte aanvaller het laatste sprankje hoop van United aan diggelen schoot. Solskjaer had gehoopt dat zijn wissels in de rust, Scott McTominay en Fred voor Bruno Fernandes en Nemanja Matic, de schade hadden kunnen beperken, maar dat lukte niet. Halverwege de tweede helft mocht ook Van de Beek nog invallen voor Greenwood.

Het was niets meer dan een ondankbare taak, want voor United zat er geen goed resultaat meer in. Kane kreeg een mogelijkheid op 1-6 en zag voor de verandering De Gea in de weg liggen. Die zesde goal kwam er even later alsnog via Kane. Invaller Ben Davies werd gevloerd door Paul Pogba en de spits legde aan vanaf elf meter. De Gea ging naar de juiste hoek, maar tastte mis. Zo evenaarde United de recordnederlaag in de Premier League tegen Manchester City van 23 oktober 2011, toen het op Old Trafford ook 1-6 werd. United ontsnapte daarna nog aan een tweede rode kaart. Luke Shaw schopte Lucas Moura bewust onderuit zonder dat de bal in de buurt was, maar Taylor liet hem wegkomen met een gele kaart. Aan de score veranderde daarna niets mee.

Tottenham boekte zo de tweede zege van het seizoen en staat na vier wedstrijden op zeven punten. United staat er minder goed voor. De ploeg verloor al van Crystal Palace (1-3) en ging met moeite langs Brighton & Hove Albion (2-3).