Bergwijn toont zijn klasse bij doelpuntenregen Spurs, Milan overleeft thriller

Tottenham Hotspur heeft een ticket voor de groepsfase van de Europa League overgehouden aan een ongekend spektakelstuk, waarbij oude bekende Tjaronn Chery ook een rol had. Voor Wout Weghorst is het Europese avontuur al ten einde.

Tottenham Hotspur
7 - 2
Maccabi Haifa

Van de opstelling van Spurs straalde af dat José Mourinho het Europa League-toernooi erg serieus neemt. Twee dagen na de League Cup-ontmoeting met Chelsea (2-1 zege na strafschoppen) en drie dagen voor de topper tegen Manchester United begon Harry Kane bijvoorbeeld gewoon in de basis. Ook was er een volgende kans vanaf de aftrap voor Steven Bergwijn, die nog wacht op zijn eerste basisplaats in het nieuwe Premier League-seizoen. Tegen Maccabi Haifa waren er voor Bergwijn in ieder geval volop kansen om zich te laten zien.

Spurs maakte indruk en opende in de tweede minuut al de score via Kane, die scoorde uit een voorzet van Ben Davies. Tegen de verhouding in kwamen de bezoekers na ruim een kwartier op gelijke hoogte en dat gebeurde op prachtige wijze. Met een kenmerkend zwabberschot klopte Chery de nieuwe Spurs-goalie Joe Hart van grote afstand. Lang kon de voormalige smaakmaker van FC Groningen niet genieten van dat moment, want zijn elftal incasseerde al snel meer tikken. Uit een hoekschop van Bergwijn kopte Lucas Moura de bal binnen (2-1) en in de tien minuten voor rust liep Tottenham via twee goals van Giovani Lo Celso verder uit naar een 4-1 voorsprong.

In de enorm open wedstrijd deden Chery en co vroeg in de tweede helft nog wat terug met een rake strafschop van Nikita Rukavytsya, maar echt spannend werd het niet meer. Tottenham voerde het tempo weer op en liep dankzij Kane weer verder uit. De spits benutte eerst een strafschop en maakte in de 74ste minuut zijn derde goal van de avond op aangeven van Bergwijn: 6-2. De Oranje-international gaf daarbij een slim passje en Kane rondde af met een stiftje. Vanaf de strafschopstip bepaalde Dele Alli de eindstand op 7-2.

Glasgow Rangers
2 - 1
Galatasaray
Galatasaray

Rangers FC heeft zijn zegetocht in de voorronde van de Europa League succesvol afgerond. Een week na de zege in Tilburg op Willem II zetten de Schotten in het eigen Ibrox Stadium tegen Galatasaray de laatste stap naar de groepsfase. Het verschil werd vroeg in de tweede helft gemaakt. Na een fraaie steekpass van Ianis Hagi opende Scott Arfield in de 52ste minuut de score. James Tavernier verdubbelde even later al de marge, de opgekomen rechtsback kopte raak uit een van richting veranderde voorzet van Borna Barisic.

Nog voordat het slotoffensief van Galatasaray gestart was, werd Ryan Babel al gewisseld. De Nederlander ging in de 65ste minuut naar de kant en zag hoe onder anderen Radamel Falcao ook daarna ongelukkig was in de afwerking. De ploeg van Steven Gerrard kreeg het nog wel lastig in de slotfase nadat Marcão de aansluitingstreffer had gemaakt, maar een gelijkmaker zat er niet meer in voor de Turken.

AEK Athens
AEK Athens
2 - 1
VfL Wolfsburg

Wolfsburg is pijnlijk gestruikeld bij de laatste horde op weg naar de poulefase. De Duitsers hadden nog geluk toen Petros Mantalos namens de thuisploeg een strafschop miste en vlak voor rust kwam Wolfsburg in lijn met de verwachtingen ook op voorsprong. Admir Mehmedi schoot raak: 0-1. In de tweede helft lieten de bezoekers kansen op een grotere voorsprong liggen en dat kwam Weghorst en zijn ploeggenoten duur te staan. André Simoes maakte gelijk en de ommekeer was compleet toen Karim Ansarifard in de 94ste minuut voor de 2-1 zorgde. Daarmee is het Europese avontuur voor Wolfsburg al ten einde.

Rio Ave
Rio Ave
ns
2 - 2
AC Milan
AC Milan

Rio Ave had in de vorige voorronde Besiktas al uitgeschakeld, dus AC Milan was gewaarschuwd. De Italiaanse grootmacht beleefde zeker geen makkelijke avond op Portugese bodem. Bij afwezigheid van de van het coronavirus herstellende Zlatan Ibrahimovic begon Daniel Maldini, de zoon van clublegende Paolo, in de basis en het achttienjarige talenten kreeg ook een aantal kansen. Maldini kon de score niet openen, maar dat lukte Alexis Saelemaekers wel. De Belg knalde vroeg in de tweede helft raak in de korte hoek nadat hij de bal kreeg bij een afgeslagen corner: 0-1.

Mede dankzij een voormalig Eredivisie-speler kwamen de Portugezen op gelijke hoogte. Ex-Vitessenaar Lucas Piazon legde de bal goed terug op Francisco Geraldes, die raak knalde. Zo dwong Rio Ave een verlenging af en daarin leek de thuisploeg aan het langste eind te trekken. Invaller Dala Gelson dacht de matchwinner te worden met zijn lage schot in de verre hoek (2-1), maar in de laatste minuut van de extra tijd sloeg Milan toe. Hakan Çalhanoglu benutte een strafschop na een overtreding van Toni Borevkovic, die rood kreeg voor zijn actie die indirect leidde tot de 2-2.

Zo moest een penaltyreeks uitsluitsel bieden. Bij die reeks was er pas na 24 strafschoppen een winnaar. Donnarumma maakte de beslissende redding bij de strafschop van Aderlan Santos, waardoor Milan met de schrik vrijkwam en het Europese avontuur voortzet in de groepsfase van de Europa League.

Bekijk de overige uitslagen in de laatste voorronde van de Europa League op onze wedstrijdpagina.