Onmachtig Feyenoord schenkt Ajax de zege in curieuze Klassieker

Reacties

Ajax heeft zondag zonder al te veel moeite te doen met ruime cijfers gewonnen van Feyenoord. Het werd een curieuze Klassieker in De Kuip met eigen goals en rode kaarten. Voor de Rotterdammers raakte plek vier verder uit zicht in de Eredivisie.

Onmachtig Feyenoord schenkt Ajax de zege in curieuze Klassieker
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
0 - 3
Ajax
Ajax

De Klassieker kende minder spanning dan in de eerdere edities, aangezien Ajax zich vorige week al kroonde tot landskampioen. Voor Feyenoord was er nog wel iets om voor te spelen. De Rotterdammers hoopten te profiteren van het puntenverlies van nummer vier Vitesse, vrijdag tegen Sparta Rotterdam (3-0). Dick Advocaat moest het stellen zonder de geschorste Steven Berghuis en Jens Toornstra. Robert Bozeník, João Carlos Teixeira en de op tijd herstelde Bryan Linssen startten.

Zoals aangekondigd door Advocaat vormden de spelers van Feyenoord geen erehaag voor kampioen Ajax, dat in het nieuwe uittenue aantrad. Doordat de titel al binnen is voor de Amsterdammers werd het een wat gezapige Klassieker in De Kuip. Justin Bijlow verrichtte de eerste redding op een poging van Noussair Mazraoui, die startte in plaats van Nicolás Tagliafico. Devyne Rensch nam de plek van de Argentijn als linksback over.

Na twintig minuten opende Ajax met wat geluk de score. Een hoekschop van Dusan Tadic ging aan veel spelers voorbij. Eric Botteghin probeerde de bal weg te werken, maar schoot ongelukkig tegen Marcos Senesi aan. Via zijn ploeggenoot belandde de bal in het doel en zo kwam Ajax op voorsprong. Bozeník dacht Feyenoord kort daarna al langszij te brengen, maar voor zijn goal werd een stokje gestoken vanwege buitenspel.

Daarna kabbelde de wedstrijd voort met vuurwerk aan het einde van de eerste helft. In de laatste minuut van de officiële speeltijd wees scheidsrechter Danny Makkelie naar de penaltystip in het voordeel van Feyenoord. Edson Álvarez maakte vlak voor de doellijn hands na een schot van Bozeník en moest er daardoor met een rode kaart vanaf. De middenvelder van Ajax leek niet te begrijpen wat hem overkwam en verliet even later het veld. Bij afwezigheid van Berghuis legde Leroy Fer aan vanaf elf meter. Maarten Stekelenburg pakte zijn strafschop echter, waardoor het 0-1 bleef.

© Pro Shots

Door de rode kaart voor Álvarez leek Ajax nog een helft met tien tegen elf te moeten spelen, maar dat viel mee voor de Amsterdammers. Tyrell Malacia had in de eerste helft al een gele kaart gepakt en kreeg er na een uur nog een voor een overtreding op Antony, die de linksback van Feyenoord op snelheid voorbij was. Advocaat greep meteen in en bracht Ridgeciano Haps voor Bozeník. Juist de ingevallen verdediger zorgde op knullige wijze voor 0-2. Haps werkte de bal na een voorzet van Rensch in zijn eigen doel, wat Senesi hem in de eerste helft al voordeed.

Daarmee was het lang en breed gespeeld in De Kuip en ging Ajax op halve kracht richting de overwinning. De Amsterdammers scoorden ook nog zelf. Fer leed balverlies, waarna Ajax het tot in de puntjes uitspeelde. Mohammed Kudus bediende David Neres, die Tadic vond. Kudus kreeg de bal vervolgens terug en schoot raak voor 0-3. Daarmee was de eindstand bereikt in De Kuip. Feyenoord hield daardoor een achterstand van vijf punten op Vitesse met nog twee duels te gaan.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Feyenoord Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.