Ongrijpbare Memphis pakt record tegen 'vervelende Polen'

Memphis Depay maakte tegen Polen (1-0) een gretige indruk. De aanvaller van Oranje speelde eindelijk weer eens een hele wedstrijd en legde daarin fraaie statistieken over. Hij pakte zelfs een record.

1 - 0
Polen
Polen

Sinds Memphis op 15 december 2019 een kruisbandblessure opliep, speelde hij nog geen volledige officiële wedstrijd mee. De Champions League-wedstrijd tegen RB Leipzig was op 10 december 2019 de laatste keer dat hij negentig minuten binnen de lijnen stond. Tót vrijdagavond, de avond dat Oranje met 1-0 won van Polen in de Nations League. 'Een beetje spierpijn', zegt hij dan ook lachend als hij voor de camera van de NOS de vraag krijgt waarom hij een beetje hinkt. 'Heel lekker om weer negentig minuten te spelen. Fantastisch.'

De aanvaller van Olympique Lyon maakte tegen Polen een heel gretige indruk en hoewel hij niet scoorde, was hij continu gevaarlijk voor het Nederlands elftal. Hij was met zes schoten en drie gecreëerde kansen bij negen van de veertien doelpogingen betrokken, hij veroverde acht vrije trappen en maakte vier succesvolle dribbels. Niemand kon vrijdagavond aan die cijfers tippen.

De acht vrije trappen die Memphis mee kreeg, waren zelfs een record. Nooit (sinds de zomer van 2013 houdt Opta de data van het Nederlands elftal bij) werden zo veel overtredingen gemaakt op een speler van het Nederlands elftal. 'Ze waren erg vervelend met op de hakken trappen en de scheidsrechter was naar mijn mening ook niet altijd goed. Maar daar krijg je mee te maken als goed voetballend team. Zij proberen ons spel te beïnvloeden, maar daar hebben we goed op gereageerd', zo reageerde Memphis op de statistiek, die aantoonde hoe ongrijpbaar hij soms voor de Poolse defensie was.

De aanvaller vond dat er nog genoeg beter kon bij Oranje, maar was vooral heel blij dat hij weer negentig minuten speelde en dat het Nederlands elftal voor het eerst sinds november een zege bij mocht schrijven. 'Na zo'n lange tijd weer een overwinning boeken, dat hebben we aardig gedaan. Sommige dingen gingen eigenlijk wel weer automatisch, de connectie met sommige spelers, maar het kan en moet wel beter. Persoonlijk ook, maar ik wil ook weer niet te kritisch naar mezelf zijn. Ik ben er lang uit geweest en ben super blij om hier weer te zijn.'