Primeur Bergwijn zorgt voor eerste Oranje-lach na 290 dagen

Reacties

Oranje heeft de eerste wedstrijd in de Nations League gewonnen van Polen. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges zag hoe Steven Bergwijn de enige goal van de wedstrijd maakte. 

Primeur Bergwijn zorgt voor eerste Oranje-lach na 290 dagen
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
Polen
Polen

Matthijs de Ligt, Daley Blind, Stefand de Vrij en Denzel Dumfries: allemaal waren ze vrijdagavond niet van de partij bij de eerste interland onder interim-bondscoach Lodeweges. De eerste interland sinds 19 november 2019 (5-0 tegen Estland) vond plaats in een absurd decor: een lege Johan Cruijff Arena. Daar begon de tijdelijke opvolger van de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman met een verdediging die naast Virgil van Dijk bestond uit Hans Hateboer, Joël Veltman en Nathan Aké. Zij hadden de taak om de Robert Lewandowski-loze aanval van Polen te stoppen. Door de afwezigheid van Lewandowski, die op 23 augustus nog de Champions League-finale won met Bayern München, mocht Krzysztof Piatek in de punt van de aanval beginnen. Hij kreeg de voorkeur boven voormalig Ajacied Arkadiusz Milik.

Piatek was samen met Frenkie de Jong de enige die in de eerste helft een schot op doel loste en daarmee kreeg het eerste bedrijf niet bepaald het stempel "spectaculair" opgeplakt. Voordat de twee schoten op doel kwamen, waren het Memphis Depay en Quincy Promes die de eerste goede mogelijkheden kregen namens Oranje. Memphis waagde als eerste een doelpoging, maar zijn schot werd niet alleen gered door Wojciech Szczesny, de vlag van de assistent-scheidsrechter was ook al omhoog waardoor die inzet uit de statistieken werd geschrapt. Niet veel later schoof Promes de bal naast het Poolse doel.

Het waren spaarzame momenten van gevaar in het eerste Nations League-duel en eigenlijk was de doelpoging van Piatek vervolgens ook een eenvoudige prooi voor Oranje-doelman Jasper Cillessen. Zoals gezegd zorgde De Jong naast Piatek voor de tweede riskante doelpoging. De Jong kreeg de bal van Memphis Depay en schoot meteen uit de draai op doel. De bal belandde echter op de paal en daarmee gingen de ploegen met 0-0 rusten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De tweede helft begon voortvarend voor Oranje, waar Memphis een gretige indruk maakte en vlak na rust ook dicht bij de 1-0 was. Na een voorzet van Steven Bergwijn kreeg de aanvaller van Olympique Lyon de bal vlak voor het doel van Szczesny, maar hij leek te schrikken van die goede mogelijkheid en de bal ging dan ook naast. Tot opluchting van Polen, dat slechts luttele keren dreigend werd. Cillessen hoefde eigenlijk nooit echt in actie te komen. De doelman van Oranje zag steeds hoe Poolse aanvallen op tijd in de kiem werden gesmoord.

Na iets meer dan een uur spelen viel dan toch de eerste goal van de wedstrijd. Oranje was de bovenliggende partij en beloonde zichzelf met een fraaie goal. Promes zette een actie in via links, maar werd genoodzaakt om de bal terug te spelen op De Jong. De middenvelder van Barcelona zag hoe Hateboer opstoomde via rechts en De Jong legde de bal perfect neer voor de vleugelverdediger van Atalanta Bergamo. Hateboer legde de bal in één keer goed terug voor het doel en daar stond Bergwijn om zijn eerste interlandgoal voor Oranje binnen te tikken: 1-0. Daarmee mocht Bergwijn niet alleen zijn eerste goal in tien interlands voor Oranje noteren, voor Hateboer was het ook zijn eerste assist voor het Nederlands elftal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na die goal ging Polen met Milik in plaats van Piatek op jacht naar een gelijkmaker, maar het was toch vooral Oranje dat het gevoel had nog een goal te kunnen maken. Onder anderen Georginio Wijnaldum en invaller Van de Beek werden nog dreigend, maar de heel grote kansen bleven uit in de slotfase. Omdat aan de andere kant ook Polen, op wat hoekschoppen na, niet meer gevaarlijk werd, mocht Bergwijn zichzelf matchwinner noemen na het laatste fluitsignaal. Oranje begint het nieuwe avontuur in de Nations League, het toernooi waarin de vorige keer de finale werd verloren van Portugal, zodoende wederom uitstekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.