Ongelukkige rentree Van Dijk, Richarlison blinkt weer uit

De rentree van Virgil van Dijk in de basis heeft Southampton zaterdagmiddag op bezoek bij Stoke City niets opgeleverd. De wél voor Oranje opgeroepen Nathan Aké hield met AFC Bournemouth Jamie Vardy en co in bedwang.

Stoke City - Southampton 2-1
Na de transfersaga van afgelopen zomer deed Van Dijk ritme op bij de reserves en in de vijfde speelronde van de Premier League was er al een invalbeurt van drie minuten tegen Crystal Palace. Het was voor bondscoach Dick Advocaat niet genoeg om de 26-jarige mandekker voor de komende interlandperiode op te roepen. Advocaat koos voor onder anderen Wesley Hoedt. Southampton-manager Mauricio Pellegrino deed grof gezegd het omgekeerde tegen Stoke. Hoedt begon op de bank, Van Dijk in de basis.

In een niet hoogstaande wedstrijd leek een spelhervatting The Saints fataal te worden. Uit een corner van Xherdan Shaqiri kopte Mame Diouf in de veertigste minuut de 1-0 binnen. Het leek vervolgens direct verder mis te gaan voor Southampton. Van Dijk veroorzaakte een strafschop, maar Saido Berahino miste.

Daardoor bleef het spannend in Stoke-on-Trent. Met Erik Pieters als linksback hield Stoke vervolgens de boel dicht. Ibrahim Afellay keek vanaf de bank toe bij de thuisploeg, terwijl de aan zijn lies geblesseerde Bruno Martins Indi in de wedstrijdselectie ontbrak.

Het gemis van de linkspoot in de defensie deed zich een kwartier voor het einde voelen bij Stoke. Een corner werd slecht verwerkt en Maya Yoshida (ex-VVV-Venlo) werkte via de onderkant van de lat binnen. Stoke zocht weer de aanval en kreeg vlak voor tijd daarvoor de beloning dankzij Peter Crouch. Hij bepaalde de eindstand bij het duel tussen de middenmoters op 2-1. Afellay viel in de 87ste minuut nog in.

AFC Bournemouth - Leicester City 0-0
Nathan Aké verscheen zoals gebruikelijk aan de aftrap bij The Cherries, die in eigen huis het beste van het spel hadden. Leicester City zakte zoals vaker terug en gokte op de counter. Dat resulteerde amper in gevaar. Tekenend was dat The Foxes maar één keer op doel schoten. AFC Bournemouth deed het niet beter met twee doelpogingen tussen de palen. Leicester-doelman Kasper Schmeichel was bij de les en bleek onklopbaar voor Bournemouth. Manager Eddie Howe blijft met zijn club zo in de problemen. Bournemouth staat negentiende met slechts vier punten, Leicester doet het iets beter met vijf punten.

West Bromwich Albion - Watford 2-2
De eindstand leek lange tijd voor rust al op het scorebord te staan, maar Richarlison maakte vlak voor tijd de gelijkmaker voor Watford. In de eerste helft had Abdoulaye Doucouré Watford al terug in de wedstrijd geholpen met zijn derde goal in zeven wedstrijden voor de Engelse subtopper. Voor dat doelpuntenaantal had de Fransman hiervoor 57 wedstrijden nodig.

Zo waren een intikker van José Solomon Rondón en een kopbal uit een corner van Johnny Evans niet genoeg voor een overwinning van West Bromwich. Het gelijkspel zorgt ervoor dat Watford vijfde blijft staan op de Premier League-ranglijst. West Brom staat tiende.

West Ham United - Swansea City 1-0
West Ham-manager Slaven Bilic kan de komende weken weer iets rustiger te werk gaan nu zijn ploeg wegkruipt uit de hoek waar de klappen vallen. De thuiswedstrijd tegen Swansea City was op papier een uitstekende kans om uit de degradatiezone te ontsnappen. Bilic koos voor de aanval met zowel Andy Carroll, Javier Hernández, Michail Antonio als André Ayew in de basis. Die offensieve intenties waren in het London Stadium tijdens de wedstrijd echter amper zichtbaar.

Het was ploeteren voor West Ham en de verlossing kwam er in de negentigste minuut. Invaller Diafra Sakho vertolkte de rol van redder in nood. Hij bezorgde de Londenaren de tweede zege en zijn manager Bilic daarmee ook wat meer lucht.