Ongekend hoge productie voor jokers op WK in Brazilië

Reacties

Memphis Depay is pas de derde Nederlandse joker sinds het WK van 1998. Maar precies op de helft is het aantal gouden wissels dit WK al ongekend hoog. VI.nl zet de opvallende statistieken van de invallers in Brazilië op een rijtje.

Ongekend hoge productie voor jokers op WK in Brazilië

Na de doelpunten van Divock Origi en Silvestre Varela op zondag voor respectievelijk België en Portugal hebben de invallers dit WK al zestien (!) keer van zich doen spreken. Sinds het deelnemersveld in 1998 is gegroeid naar 32 landen is er op een WK slechts twee keer meer gescoord door ingebrachte spelers.

Het toernooi van 2002 leverde na totaal 64 duels minder gouden wissels op, maar met negentien scorende invallers nog wel meer dan de 32 wedstrijden van het WK in Brazilië tot nu toe hebben opgeleverd. 1998 was het dieptepunt wat betreft de bijdrage van de invallers, die op het toernooi in Frankrijk tot slechts veertien treffers kwamen. Twaalf jaar later tekenden de ingebrachte spelers voor slechts één doelpunt meer: 15.

In 2006 eindigde het WK met in recordtotaal van 22 gouden wissels, waarvan drie in de knock-outfase. Onder anderen Lionel Messi maakte in de groepsfase als verse kracht zijn eerste WK-treffer bij zijn debuut op het mondiale podium. Zijn goal tegen Servië en Montenegro (6-0) maakte hem toen de jongste Argentijnse doelpuntenmaker op een WK.

Memphis Depay heeft dankzij zijn winnende treffer tegen Australië van vorige week die eer bij Nederland. De PSV-aanvaller is sinds 1998 pas de derde scorende invaller bij Oranje op een WK. Pierre van Hooijdonk (in 1998 tegen Zuid-Korea) en Klaas-Jan Huntelaar (in 2010 tegen Kameroen) gingen hem voor. (Willem van Beeren & Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.