Gouden wissels Mertens en Fellaini bezorgen België zege

Reacties

Lang maakte België de hooggespannen verwachtingen geen moment waar, maar twee gouden wissels van bondscoach Marc Wilmots brachten toch nog een zege bij de start in Groep H. Marouane Fellaini en Dries Mertens werden met hun doelpunten tegen Algerije de gevierde Rode Duivels: 2-1.

Gouden wissels Mertens en Fellaini bezorgen België zege

Exact twaalf jaar geleden acteerde België voor het laatst op een WK. Toen was in de achtste finale van het toernooi in Zuid-Korea en Japan de latere wereldkampioen Brazilië met 2-0 te sterk. Al sinds de soevereine kwalificatiereeks was heel België in de ban van de nationale ploeg. Eindelijk zou er met de huidige succesgeneratie, vol voetballers bij Europese topclubs, succes geboekt kunnen worden.

Als een van de laatste ploegen mocht België om 18.00 uur in Belo Horizonte aan het WK, en Groep H, beginnen. Direct vanaf de start bleek dat Algerije zich terugtrok en probeerde België uit counters pijn te doen.

Jan Vertonghen is zojuist bestraft na zijn domme overtreding. Het zou de inleiding betekenen van de openingsgoal.
Jan Vertonghen is zojuist bestraft na zijn domme overtreding. Het zou de inleiding betekenen van de openingsgoal.

Met Nacer Chadli ten faveure van Dries Mertens bleken de Belgen over weinig creativiteit te beschikken. Het spel oogde stroperig en statisch. De 0-1 was koren op de molen van de Algerijnen. Jan Vertonghen mocht zich het openingsdoelpunt aanrekenen. Hij maakte na 25 minuten een uiterst domme overtreding door Sofiane Feghouli in het zestienmetergebied naar de grond te trekken. Arbiter Marco Rodriguez (Mexico) kon niet anders dan naar de stip wijzen en de voormalige Ajacied een gele kaart tonen. Feghouli benutte oog in oog met keeper Thibaut Courtois het buitenkansje uiterst koeltjes.

Opvallend was dat België in de eerste helft alleen van afstand gevaarlijk werd. Axel Witsel (twee keer), Chadli en Vertonghen uit een vrije trap slaagden er evenwel niet in doelman Raïl M'Bolhi te passeren.

Mertens
Met Mertens voor Chadli gingen de Belgen in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar opnieuw kon er in het eerste kwartier geen vuist gemaakt worden. Tekenend was wellicht de wisselbeurt van Romelu Lukaku, die na een klein uur zonder ook maar iets van zijn brille of kracht te hebben getoond werd vervangen door Divock Origi. Origi kreeg na een mislukt schot van Vertonghen ook een grote kans, maar trof de benen van M'Bolhi.

De zege kwam er uiteindelijk tóch. Eerst kopte Fellaini, vijf minuten nadat hij Moussa Dembéle was komen aflossen, schitterend raak. Op aangeven van Kevin De Bruyne zag hij zijn inzet via de onderkant van de lat in het doel ploffen. Uiteindelijk schonk Mertens de Belgen de zege en toonde hij aan waarom er bij onze zuiderburen gediscussieerd zal worden over de keuzes van Wilmots. Op aangeven van Eden Hazard knalde de voormalige PSV'er de bal in de bovenhoek. Fellaini was daarna nog dicht bij de 3-1, maar het bleef bij 2-1. Na het laatste fluitsignaal maakte opluchting zich meester van de Belgen.

In Groep H treffen Rusland en Zuid-Korea elkaar vannacht. De Belgen hebben de eerste stap naar de knock-outfase gezet, al ging dat allesbehalve overtuigend. Bovendien is de vraag of Wilmots in het volgende duel wel met Fellaini en Mertens zal beginnen. Toch zal uiteindelijk de blijdschap om de zege na twaalf jaar WK-afwezigheid de boventoon voeren in het Belgische kamp.

Sofiane Feghouli opende de score, maar moest toezien hoe de Belgen terug kwamen in de wedstrijd na rust en uiteindelijk nog wonnen.
Sofiane Feghouli opende de score, maar moest toezien hoe de Belgen terug kwamen in de wedstrijd na rust en uiteindelijk nog wonnen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.