Ongebruikelijke rol Dilrosun helpt Feyenoord op weg in derby

Feyenoord heeft zondag zonder echte problemen afgerekend met Sparta Rotterdam. In de eerste helft beslechtte de thuisploeg in De Kuip de derby.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
Sparta Rotterdam

Na de zware Europese avond in Rome moest Arne Slot wat sleutelen aan zijn basisploeg. De trainer koos tegen Sparta voor aanvaller Javairô Dilrosun als de meest vooruitgeschoven post op het middenveld, waarvoor mede door de blessure van Sebastian Szymanski de spoeling wat dunner was geworden.

In de vijfde minuut bleek het een goede keuze. Want het was Dilrosun die Orkun Kökçü vond, waarna de aanvoerder met een geplaatst schot de openingstreffer van Feyenoord voor zijn rekening nam.

Maar het bleef niet alleen bij die assist voor Dilrosun. De enkelvoudig Oranje-international, die afgelopen zomer werd overgenomen van Hertha BSC, was op meer fronten belangrijk voor de thuisploeg. De aanvaller stond met een mooie combinatie aan de basis voor de kans van Danilo, die tevergeefs voor eigen succes ging.

Na een half uur was het ook Dilrosun die de doorgebroken Jonathan De Guzmán ervan weerhield het Feyenoord-doel onder vuur te nemen. Niet veel later kon de gelegenheidsmiddenvelder de felicitaties in ontvangst nemen voor zijn 2-0.

Blunder
Die tweede Feyenoord-treffer mocht Nick Olij zichzelf aanrekenen. De doelman van Sparta leverde de bal bij een uitworp zomaar in bij Oussama Idrissi, die vervolgens Dilrosun aan het werk zette. Diens inzet was allerminst overtuigend, maar Olij blunderde bij het mislukte schot.

Met die treffer leek de Rotterdamse derby al in de eerste helft beslecht. Sparta, dat na ruim een half uur spits Tobias Lauritsen aangeslagen zag afhaken, probeerde er na rust nog een wedstrijd van te maken. Pogingen van Vito van Crooij en De Guzmán onderstreepten dat.

Feyenoord kwam echter niet in de problemen. Halverwege de tweede helft maakte de thuisploeg een einde aan de onzekerheid met dank aan twee invallers. Igor Paixão speelde zich aan de linkerkant vrij, waarna Santiago Giménez knap de voorzet gebruikte om 3-0 te maken.

Door de overwinning komt Feyenoord op zestien punten, twee minder dan koploper Ajax. Sparta blijft door de nederlaag in De Kuip steken op zeven punten.