Onder Guardiola ging het mis met Ajax-aanwinst Bojan

Barcelona, AS Roma, AC Milan, Ajax. Het is niet bepaald de route die Bojan Krkic voor ogen had toen hij in september 2007 de jongste Barça-debutant aller tijden in competitieverband werd. Slechts negentien dagen na zijn zeventiende verjaardag maakte de kleine vleugelaanvaller zijn opwachting in het elftal van trainer Frank Rijkaard.

Onder Guardiola ging het mis met Ajax-aanwinst Bojan

De Amsterdammer had met Bojan en de Mexicaan Giovani Dos Santos twee supertalenten vanuit Barcelona B overgeheveld. In een periode dat Samuel Eto'o veelvuldig geblesseerd was, de mythe-Ronaldinho op zijn einde liep en nieuwkomer Thierry Henry evenmin uit de verf kwam, behoorden zij in 2007/08 zowaar lange tijd tot de spelers met de meeste speeltijd in Camp Nou. 'Bojan kan gezien zijn achtergrond de Raúl van Barcelona worden. De club doet er alles aan hem te behouden', vertelde Jeffrey Hoogervorst dat seizoen aan Voetbal International over de kersverse Ajax-aanwinst. De Amsterdamse verdediger was ploeggenoot van Bojan bij Barcelona B in 2006/07, het seizoen vóór diens overstap naar de A-selectie.

'Bijna heel dat jaar stond Barça B laatste in de Segunda División. Toch staken Bojan en Giovani er met kop en schouders boven uit. Voor mij is het heel logisch dat Bojan vervolgens naar de A-selectie overstapte. Ik leerde hem kennen als een heel simpele normale jongen die voor honderd procent voor het voetbal leeft. Giovani had misschien net iets meer talent, maar iedereen was in de ban van Bojan. De doorbraak van een Catalaanse aanvaller kan niemand zich meer bij Barcelona heugen, terwijl hij echt het troetelkind van de komende decennia kon worden...' In april 2007 nam Frankrijk Rijkaard de slechts 1.70 meter lange Bojan voor de eerste keer mee met het eerste elftal voor een oefentrip naar Egypte. Zijn debuut in het duel met Al-Alhy (4-0 zege) luisterde Bojan op met een doelpunt. Bij toeval droeg de tiener die avond het shirt met rugnummer 14, een zoals bekend in Catalonië en omstreken magisch getal. 'Een mooier debuut kon ik me niet wensen', sprak Bojan na afloop.

Als zoon van een Servische vader en Catalaanse moeder trad de aanvaller in 1999, op zijn negende, toe tot Barça's befaamde jeugdopleiding. Zijn vader, Bojan senior, was voormalig international van Joegoslavië. In de jaren tachtig voetbalde hij voor Rode Ster Belgrado en OFK Belgrado. Tijdens zijn zeven seizoenen durende opleiding scoorde Bojan Krkic junior volgens de overlevering welgeteld 889 keer voor de diverse Barça-teams. Het bleek de basis te zijn voor een sterk debuutseizoen in de hoofdmacht waarin Bojan diverse records brak.

'Bojan houdt echt van voetballen', vervolgde Hoogervorst. 'Trainen vindt-ie geweldig. En het maakt hem niet uit of hij met de A1 of het tweede speelt, óf met het eerste in de Champions League. Zelfs in een training heeft hij áltijd zin. Als lid van de A-selectie kwam Bojan nog vaak kijken bij zijn oude maatjes van het tweede. Daaruit blijkt dat die jongen altijd goede en stabiele begeleiding heeft gehad.' Giovani vertrok al na één jaar bij Barcelona en zou het nergens meer echt waarmaken. Ook het voor Bojan persoonlijk uitstekende debuutseizoen met 31 competitie-, acht beker- en negen Champions League-duels (twaalf goals) én een nominatie voor de voorlopige Spaanse selectie voor Euro 2008, zou géén vervolg krijgen. Na de dramatische derde plaats voor Barcelona in de competitie werd Rijkaard ontslagen en vervangen door Pep Guardiola. Uitgerekend hij zag het níét in Krkic zitten, waarna Pedro doorbrak als rechterspits van Barcelona.

Het verhaal gaat dat Bojan in 2007/08 - inmiddels zat hij al geregeld bij de A-selectie - een keer zou hebben geweigerd te voetballen voor Barcelona B. Guardiola, de toenmalige tweede-elftalcoach, zou hem dat zeer kwalijk hebben genomen. Uiteindelijk eindigden vier seizoenen bij Barça's hoofdmacht in 2011 in mineur. De eens zo beloftevolle aanvaller kwam almaar minder aan bod. Over zijn enige interland, het duel met Armenië in september 2008, wordt zelden nog gesproken.

Al blijkt nu dat Bojan behoort tot de grote groep talenten die voor Barça 1 zowel fysiek als tactisch net te kort komen. Anders is niet te verklaren dat hij op huurbasis bij zowel AS Roma als AC Milan weinig aan de aftrap stond. Tussendoor, in de zomer van 2012, nam Bojan Krkic senior zelf contact op met trainer Ronald Koeman of Feyenoord geen optie was. Een jaar later gaat Bojan zijn loopbaan alsnog in Nederland nieuw leven proberen in te blazen. Op pas 22-jarige leeftijd geen onmogelijke klus. Maar makkelijker is het zeker niet geworden. (Vincent Okker) <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen