Olympische droom Oranje Leeuwinnen spat door Amerika uiteen in thriller

Het avontuur van de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen is voorbij. De ploeg van Sarina Wiegman is in de kwartfinale uitgeschakeld door de Verenigde Staten, in een zenuwslopende wedstrijd waarin Nederland de favoriet tot het uiterste dreef. Pas in de strafschoppenserie ging het mis.

ns
2 - 2
Verenigde Staten

Van angst leek bij de spelers geen sprake voorafgaand aan de clash met de vrouwenvoetbalgrootmacht. Er was vertrouwen en branie in het Nederlandse kamp. 'We hebben heel veel respect voor ze, absoluut, maar we denken dat dit het toernooi is waarop wij er ze weleens uit zouden kunnen gooien', zei Lieke Martens in de aanloop naar de wedstrijd tegen VI. De kwartfinale tijdens de Olympische Spelen moest hét moment worden van de revanche voor de verloren WK-finale van 2019. Destijds waren de Amerikanen met 2-0 te sterk.

Twee jaar later lukte het de Leeuwinnen in ieder geval om de favoriet flink te laten schrikken. In de achttiende minuut kwam Oranje namelijk knap op voorsprong. Na een gesmoord schot van Daniëlle van de Donk kwam de bal in het strafschopgebied bij Vivianne Miedema. De spits maakte handig ruimte voor het schot, handelde snel en knalde raak uit de draai: 1-0. Voor Miedema was het al haar negende goal van deze Olympische Spelen, waarmee ze haar status als topscorer en uitblinker van het toernooi onderstreepte.

Vanwege die voorsprong was het voor Wiegman misschien wel des te frustrerender hoe makkelijk het achterin misging. Tien minuten na de openingsgoal werd Samantha Mewis uit het oog verloren en de middenvelder kopte raak uit een voorzet van Lynn Williams: 1-1. Williams maakte zelf drie minuten later al de 1-2, nadat de Nederlandse dames de bal niet weg konden werken bij een corner. Williams schoot raak in de verre hoek en zette de Verenigde Staten daarmee op koers voor een plek in de halve finale.

Veerkracht
Die twee tegengoals kort achter elkaar waren een flinke dreun voor de Oranje Leeuwinnen, maar de ploeg knokte knap door en zocht de aanval waar het kon. De beloning daarvoor kwam er in de 54ste minuut, met dank aan Miedema. De sterspeler draaide knap weg bij haar tegenstander, versnelde en haalde vanaf twintig meter uit. De bal eindigde in de korte hoek: 2-2. De Amerikaanse keeper Alyssa Naeher zag er daarbij niet goed uit.

Oranje putte vertrouwen uit dat doelpunt en Wiegman probeerde voor een extra impuls te zorgen met het laten invallen van Lineth Beerensteyn voor Shanice van de Sanden. Beerensteyn vertolkte even later al een belangrijke rol, die leidde tot dé kans voor Nederland om weer op voorsprong te komen. Na een overtreding op Beerensteyn ging de bal op de stip en Martens kwam oog in oog te staan met Naeher. Door de zwakke penalty van de linksbuiten te staan, herstelde de Amerikaanse haar fout.

Oranje deed in die fase van de wedstrijd zeker niet onder voor de Verenigde Staten en bleef ook fysiek overeind in de verlenging die volgde. In de eerste helft van die verlenging sloegen de Leeuwinnen al bijna toe. Martens werkte de bal van dichtbij binnen na gegrabbel van Naeher, maar na lang kijken door de VAR werd vastgesteld dat de Nederlandse dat deed in buitenspelpositie. Een doelpunt van de Amerikaanse Christen Press werd in de tweede helft van de verlenging ook afgekeurd vanwege buitenspel, het was al het derde afgekeurde doelpunt van de wedstrijd voor de Amerikanen. De teller kwam daarna op vier afgekeurde goals te staan voor de Verenigde Staten, nadat Alex Morgan dacht te hebben gescoord.

Strafschoppen
De aanvallen diep in de extra tijd waren tevergeefs, de beslissing viel in de strafschoppenserie. Daarin was Amerika het sterkst. Uitgerekend Miedema, die haar klasse tijdens dit toernooi vrijwel voortdurend toonde, werd een van de schlemielen. Ze zag Naeher haar inzet stoppen. Aniek Nouwen miste even later ook. De Amerikanen maakten geen fout meer en dus was het avontuur van de Leeuwinnen voorbij. En daarmee ook de periode van Wiegman als bondscoach. Mark Parsons is al aangesteld als opvolger.