Nu de magie van Cazorla terug is, komt De Gele Onderzeeër weer bovendrijven

Reacties

Het is al een wonder op zich dat hij nog voetbalt, maar de manier waarop al helemaal. Ook op 35-jarige leeftijd blijft Santi Cazorla de voetballiefhebber betoveren met oogstrelende acties en behoort hij nog altijd tot de beste middenvelders van La Liga.

Nu de magie van Cazorla terug is, komt De Gele Onderzeeër weer bovendrijven
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
1 - 4
Barcelona
Barcelona

De cijfers van Cazorla - acht goals en acht assists - onderstrepen dat. Maar met alleen de cijfers doe je de Spaanse technicus tekort. De 1 meter 68 kleine middenvelder is eerst en vooral toch het toonbeeld van een voetballer die wij menig liefhebber zijn vingers aflikt. Zo regende het afgelopen zondag superlatieven op social media toen Cazorla met een fabelachtige voetbeweging de 2-0 van Villarreal tegen Valencia voorbereidde.

De manier waarop Cazorla de bal panklaar legde voor Gerard Moreno zegt immers alles over zijn ongeëvenaarde balbehandeling. Weinig voetballers kunnen een bal na een uittrap van een keeper met zoveel beheersing in één keer doorspelen naar een ploeggenoot als De Magiër. Natuurlijk, de volley van Moreno mocht er ook zijn. Maar de subtiele voetbeweging van Cazorla is hét hoogtepunt van de FIFA Street-achtige goal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Maar Cazorla draait er zijn hand dus niet voor om. Sinds hij vorig seizoen na een loodzware blessure, die zijn carrière serieus in gevaar bracht, terugkeerde bij Villarreal, bewees hij al snel dat 636 dagen zonder voetbal geen vat hadden gehad op zijn ongeëvenaarde balgevoel en techniek. Al snel genoten was het in Estádio de la Cerámica weer genieten geblazen van de subtiele steekpassjes van Cazorla, alsof hij nooit was weggeweest.

Met vier goals en tien assists was de rentree van Cazorla ook op papier een succes te noemen. Als waardering voor zijn wonderbaarlijke comeback gunde bondscoach Luis Enrique hem in juni ook zijn rentree in de Spaanse nationale ploeg. Het bleek een definitieve terugkeer. Ook in oktober en november kwam de tweevoudig Europees kampioen in actie. En in september zou het zomaar kunnen dat 81-voudig international er weer bij zit.

Ook in zijn tweede seizoen bewijst Cazorla namelijk dat hij na ruim vijftien jaar na zijn debuut voor Villarreal, en ondanks zijn zware enkeloperatie, nog altijd niet versleten is. Met acht assists hoeft hij alleen onder te doen voor meesteraangever Lionel Messi (zeventien assists). Tel daarbij de acht goals op die de perfect tweebenige technicus maakte en hij is op dit moment een van de meest productieve middenvelders van La Liga.

Wederopstanding
De wonderbaarlijke wederopstanding van Cazorla staat niet op zichzelf. Aan de hand van de teruggekeerde routinier is ook Villarreal na de veertiende plaats van vorig seizoen terug in de Spaanse (sub)top, waar het zowel tijdens de eerste periode van Cazorla (2004-11) als na diens vertrek naar Málaga jarenlang bivakkeerde. Met drie punten achterstand op nummer vier Sevilla zit een terugkeer in de Champions League er nog altijd in.

De laatste deelname aan het miljardenbal dateert alweer van negen jaar geleden, in het seizoen 2011/12. Het was het eerste jaar na het vertrek Cazorla. En meteen ging De Gele Onderzeeër kopje onder. De nummer vier van het seizoen ervoor en de Champions League-halvefinalist van 2006 degradeerde zonder Cazorla als regisseur uit La Liga, maar kwam razendsel weer bovendrijven en keerde in 2013 terug op het hoogste niveau.

Afgelopen seizoen leek El Submarino Amarillo met de veertiende plaats weer kopje onder te gaan, maar een duikboot zinkt niet zomaar. Net als Cazorla, wiens opmars niet onopgemerkt blijft. Zo zou Besiktas hem willen inlijven en is er vanuit Qatar de lokroep van Xavi. Cazorla heeft geen haast. 'Ik heb geleerd om van dag tot dag te leven en geen plannen voor de lange termijn te maken. Ik luister naar mijn lichaam en wil genieten van elke training.' Alle liefhebbers genieten met hem mee.

De wedstrijden in de 34ste speelronde van La Liga:


Vr 3 jul. 2020

Za 4 jul. 2020

Zo 5 jul. 2020

Ma 6 jul. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.