Noorwegen blijft op koers voor finale in De Kuip, Turkije door oog van de naald

Reacties

Noorwegen heeft maandagavond in Groep G gewonnen van Montenegro en blijft in het spoor van Nederland. De kans dat het laatste groepsduel tussen Nederland en Noorwegen een heuse finale wordt groeit daardoor. Turkije blijft dankzij een extreem late strafschop hoop houden.

Noorwegen blijft op koers voor finale in De Kuip, Turkije door oog van de naald
© Pro Shots
Noorwegen
Noorwegen
2 - 0
Montenegro
Montenegro

De Noren moesten in deze interlandperiode topscorer Erling Haaland missen, maar hebben bewezen het ook zonder de superspits te kunnen. Vrijdag werd er een belangrijk punt gepakt in Turkije (1-1) en maandag maakte de ploeg geen fout tegen Montenegro. Mohamed Elyounoussi, die vrijdag in blessuretijd nog een grote kans op de winnende goal miste, werd deze keer de gevierde man. Na een halfuur tikte hij eerst van dichtbij de 1-0 binnen, nadat Stefan Strandberg de bal voor het doel had gekopt.

Montenegro moest winnen in Oslo om zijn WK-kansen in leven te houden en ging in de achtervolging. Noorwegen, met Feyenoord-back Marcus Pedersen van begin tot eind binnen de lijnen, verdedigde echter geconcentreerd en gaf nauwelijks wat weg. In blessuretijd zorgde Elyounoussi met een fraai schot vanaf de rand van het strafschopgebied voor de beslissing.

Zo boekte de ploeg van Stale Solbakken de vijfde zege in deze kwalificatiecyclus en blijft het scenario voor een finale in De Kuip levend. Noorwegen heeft nu twee punten minder dan Nederland en speelt op 13 november nog thuis tegen Letland. Als de Noren winnen, en Nederland doet dat ook tegen Montenegro, dan wordt er op 16 november gespeeld om een rechtstreeks WK-ticket. Bij puntenverlies kan Turkije nog roet in het eten gooien. 

Letland
Letland
1 - 2
Turkije
Turkije

Turkije begon de WK-kwalificatiecyclus met wedstrijden tegen de op papier sterkste ploegen en wist Nederland én Noorwegen te verslaan. De ploeg leek daardoor goed op weg naar het WK, maar de geweldige start kreeg geen vervolg. Na de genoemde zeges wisten de Turken alleen nog maar te winnen van Gibraltar en maandagavond leek het voor de tweede keer mis te gaan tegen Letland. Door een benutte strafschop van Burak Yilmaz, diep in blessuretijd, boekte Turkije echter toch nog zijn vierde zege en blijft het in de race voor in ieder geval de tweede plek. 

Met Feyenoorder Orkun Kökcü op het middenveld beleefde Turkije in eerste instantie een frustrerende avond tegen Letland. De bezoekers ontsnapten in de zevende minuut aan een vroege achterstand, toen Merih Demiral een inzet van Antonijs Cernomordijs van zijn eigen doellijn haalde. De Turkse held werd twintig minuten voor tijd de schlemiel, al kon hij aan zijn eigen goal niet veel doen: Roberts Savalnieks ramde de bal werkelijk tegen de onfortuinlijke verdediger aan. Serdar Dursun (in het veld gekomen voor Kökcü) bracht het evenwicht wel weer terug in de score en vervolgens ging Turkije met man en macht op zoek naar meer.

Vlak voor tijd kwam alles nog goed voor de ploeg van Stefan Kuntz. Kort nadat Marko Vesovic met zijn tweede gele kaart was weggestuurd ging Burak naar de grond na een duel met Kaspars Dubra. De spits schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Andreas Ekberg liet doorspelen. De VAR had echter een overtreding geconstateerd en zo belandde de bal alsnog op de stip. Burak bleef in de 99ste minuut (!) zelf koel: 1-2. Hierdoor blijft de achterstand van Turkije op Noorwegen twee punten bedragen, terwijl Nederland vier punten meer heeft. In november spelen de Turken nog tegen Gibraltar (13 november, thuis) en Montenegro (16 november, uit).

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.