Noord-Ieren treuren om gemiste kans: 'We hadden Duitsland bij de keel'

Het Noord-Ierse geloof in een EK-ticket heeft een knauw gehad door de nederlaag op eigen veld tegen Duitsland (0-2). Maar er werd ook moed geput uit het optreden in Belfast, richting het duel met Nederland in oktober.

'Als je vergelijkt waar onze spelers actief zijn en waar die van Duitsland, dan is er een enorme kloof', zei bondscoach Michael O'Neill over de verhoudingen op het veld. 'Sommige spelers van ons hebben een enorme stap gezet.'

Die stap bleef zonder resultaat. Duitsland pakte de punten in Belfast, waar de thuisploeg met name in de eerste helft zich niet beloonde. 'Het is waarschijnlijk een gemiste kans', verwees O'Neill ook naar de Noord-Ierse perspectieven in de EK-kwalificatiereeks. 'We speelden voor rust uitstekend, gaven Duitsland nauwelijks ruimte, ontregelden hun spel en hadden drie goede kansen die we geen van alle benutten. Je moet er minimaal eentje maken. Je moet op voorsprong komen als je een goede periode hebt en dat hebben we nagelaten.'

Conor Washington was de man die tot twee keer toe de Noord-Ieren aan een treffer had kunnen helpen. 'Op dit topniveau moeten die ballen erin, zo simpel is het', zei de aanvaller van Heart of Midlothian. 'Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik die twee grote kansen niet heb benut, maar ik zie de manier waarop we die kansen hebben gecreëerd als een stap voorwaarts. We hadden ze bij de keel in de eerste helft en het is een echte ontsnapping voor hun.'

Ondanks de nederlaag geeft het getoonde niveau de Noord-Ierse burger moed. 'We hebben een enorme stap gezet in de juiste richting. Het laat zien hoe hard er is gewerkt op de achtergrond met de technische staf. Hopelijk kunnen we deze prestaties een vervolg geven en de volgende wedstrijden de nu gemiste kansen wel benutten.'

Nederland is op 10 oktober in Rotterdam de volgende tegenstander van Noord-Ierland, dat met een wedstrijd meer drie punten meer heeft verzameld.