Duitsland heeft zich in en tegen Noord-Ierland hersteld van de dreun die het van Nederland kreeg in de EK-kwalificatiereeks. Die Mannschaft is de nieuwe koploper in Groep C, waar de marge van Noord-Ierland ten opzichte van Oranje als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Noord-Ierland
0 - 2
Duitsland
Duitsland

Een crisis bij Duitsland dreigde voor Joachim Löw. Na de 2-4 nederlaag van vrijdag was er felle kritiek op de bondscoach, die verkeerd gewisseld zou hebben en hem werd verweten voor een te laffe speelwijze te hebben gekozen. Reserves Julian Brandt en Marc-André Ter Stegen klaagden bovendien over het gebrek aan speeltijd. De bekritiseerde Löw voerde twee wijzigingen door: Brandt kwam voor Jonathan Tah, waardoor Duitsland 4-3-3 ging spelen in plaats van een systeem met vijf verdedigers. Marcel Halstenberg verving als linksback de geblesseerde Nico Schulz.

Duitsland begon angstig in Belfast, of het werd gewoon simpelweg teruggedrongen. Feit was dat de beste kansen in de openingsfase voor Noord-Ierland waren. De grootste mogelijkheid was voor spits Conor Washington, die vrij voor Manuel Neuer verscheen na een fout van Toni Kroos. Neuer bracht knap redding. Na de zwakke openingsfase kwamen de bezoekers steeds beter in de wedstrijd. Het was een klein wonder dat er niet gescoord werd in de aantrekkelijke eerste helft. Met name Timo Werner mocht zich dat verwijten, hij stuitte vlak voor rust van dichtbij op doelman Bailey Peacock-Farrell.

De druk van Duitsland nam na rust ook maar niet af. Het was wachten op de 0-1 en die viel in de 48ste minuut. Via Brandt kwam de bal bij de mee opgekomen Halstenberg en de verdediger van RB Leipzig knalde de bal indrukwekkend in de verre bovenhoek. Het Noord-Ierse strafschopgebied werd in fases een schiettent. Lukas Klostermann verzuimde de 0-2 te maken, de rechtsback toonde net als tegen Oranje aan zwak te zijn in het afwerken. Werner beleefde ook niet zijn beste dag als het ging om afwerken.

Nieuwe koploper
Door het uitblijven van een tweede goal bleef Noord-Ierland lang hoop houden op een punt. Duitsland ging ook met invaller Kai Havertz te slordig met de kansen om. Pas in de extra tijd werd de genadeklap uitgedeeld, door Serge Gnabry: 0-2.

Door de zege is de ploeg van Löw de nieuwe koploper in de poule. Duitsland heeft net als Noord-Ierland twaalf punten uit vijf wedstrijden, maar heeft een beter doelsaldo en lijkt over twee duels bovendien een beter onderling resultaat te krijgen. Het Nederlands elftal heeft negen punten, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. Noord-Ierland komt op 10 oktober naar De Kuip en bij een zege passeert Oranje de onverwachte concurrent dan al.