Babel en Memphis helpen Oranje aan zorgeloze avond in Estland

Het Nederlands elftal heeft wederom prima zaken gedaan in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2020. Na de glansrijke overwinning bij poulefavoriet Duitsland van drie dagen geleden, werd nu ook Estland getrakteerd op een thuisnederlaag. De ruime Oranje-zege was voor een groot deel een co-productie van uitblinkers Ryan Babel (twee goals) en Memphis Depay (een goal en twee assists).

Estland
Estland
0 - 4

Nederland stond vier keer eerder tegenover Estland, al die wedstrijden waren in het kader van een WK-kwalificatiecyclus, maar vrijwel iedere keer had Oranje grote moeite met de voetbaldwerg. In juni 2001 kwam de ploeg van toenmalig bondscoach Louis van Gaal in de 76ste minuut nog met 2-1 achter, maar door een goal in de 83ste minuut en twee treffers in blessuretijd ontsnapte Oranje. De verlossende drie doelpunten werden toen gemaakt door Ruud van Nistelrooij (twee) en Patrick Kluivert, nadat eerder Frank de Boer had gescoord. Drie maanden na die ploeterpartij won Nederland in eigen huis overigens wél simpel, met 5-0.

Ook in het laatste tweeluik tussen beide landen was er bepaald geen sprake van een walk-over voor Nederland. Op weg naar het WK 2014 (en dus wéér onder Van Gaal) werd er op 22 september 2013 thuis weliswaar met 3-0 gewonnen, maar bij rust stond het nog 0-0. In september van datzelfde jaar kwam Oranje op visite bij Estland wederom met de schrik vrij, toen Robin van Persie in extremis een penalty benutte en daarmee de 2-2 eindstand op het scorebord zette. Opvallend detail: scheidsrechter Sergiy Boyko (die zes jaar geleden wat makkelijk de late pingel gaf) had ook dit keer de leiding.

In de jacht op eindelijk eens een makkelijk avond in Tallinn, kreeg Oranje vrijdagavond een flinke boost. De spectaculaire 2-4 overwinning in en tegen Duitsland had voor behoorlijk wat vertrouwen gezorgd. Ten opzichte van die glorieuze wedstrijd voerde bondscoach Ronald Koeman maandag drie wijzigingen door. De twee spelers die in Hamburg na 57 minuten werden gewisseld (Denzel Dumfries en Marten de Roon) moesten hun basisplaatsen afgeven aan de spelers die op datzelfde moment juist mochten invallen (Donyell Malen en Davy Pröpper). Ook Joël Veltman maakte zijn entree, terwijl Quincy Promes op de bank moest plaatsnemen.

Zoals verwacht was Oranje vele malen sterker, al na tweeënhalve minuut viel de eerste kans te noteren. Virgil van Dijk probeerde het met een knal van grote afstand, maar de captain van Oranje zag zijn schot net naast het Estse doel verdwijnen. Kort daarna dook nota bene Veltman plotseling vrij op in het strafschopgebied van de thuisploeg, maar hij werd teruggefloten wegens buitenspel. Opvallend genoeg was de verdediger van Ajax ook verantwoordelijk voor het derde gevaarlijke moment van de wedstrijd, maar nadat doelman Sergei Lepmets de bal voor zijn voeten had gebokst, schoot Veltman van buiten de zestien ver over.

Estland beperkte zich tot verdedigen, met uitzondering van een gevaarlijk moment na een klein kwartier. Na een goede actie gaf rechtsbuiten Sergei Zenjov hard en laag voor, maar Matthijs de Ligt werkte de bal weg. Dat waarschuwingsschot nam Oranje ter harte, want zo'n twee minuten later stond het 0-1. Na een fraaie opening van Frenkie de Jong op Daley Blind gaf de linksback de bal scherp voor, waarna Babel van dichtbij met binnenkant rechts de openingstreffer binnenduwde. De aanvaller van Galatasaray was tegen Duitsland al een van de uitblinkers namens Oranje, dit keer trof hij ook doel.

Estland stond tot maandagavond op nul punten uit vier wedstrijden en had een doelsaldo van 2-14, maar ondanks de achterstand leek de ploeg niet van plan om iets aan die uitzichtloze situatie te doen. Het ontbrak de thuisploeg simpelweg aan kwaliteit, waardoor Nederland eenvoudig stand hield. Omdat een kopbal en een van richting veranderd schot van Georginio Wijnaldum en een afstandschot van Memphis geen doel troffen, bleef de voorsprong echter beperkt tot 0-1.

Van spanning was desondanks geen enkele sprake, maar het laatste beetje onzekerheid werd twee minuten na rust helemaal weggenomen: Babel stond na een afgemeten voorzet van Memphis op de goede plek om zijn tweede van de avond binnen te koppen. Ruim veertien jaar nadat hij op 26 maart 2005 tijdens zijn debuut ook direct zijn eerste Oranje-goal maakte, betekende dat zijn tiende treffer in de nationale ploeg. Dat de elfde van Babel niet meteen volgde, kwam doordat de bal na een fraaie aanval (pass De Jong, overstapje Memphis, lage voorzet basisdebutant Malen) net niet voor zijn voeten kwam.

Het zijn fraaie cijfers voor routinier Babel, maar niet zo mooi als de statistieken van Memphis. De aanvaller van Olympique Lyon controleerde in de 76ste minuut een lange bal van De Ligt fraai, legde de bal goed voor zijn linker en schoot de 0-3 in de verre hoek. Een paar minuten voor het laatste fluitsignaal legde hij een vrije trap precies op het hoofd van Wijnaldum, die simpel de eindstand bepaalde op 0-4. Door zijn goal en twee assists is Memphis in vijftig interlands nu betrokken bij 35 goals (zeventien goals, achttien assists).

Dat hij in Tallinn niet op twee doelpunten eindigde, was te wijten aan het feit dat hij de bal in blessuretijd van dichtbij naast schoof. Dat deed niets aan aan zijn hoofdrol én het resultaat, waardoor Oranje volledig op koers ligt voor EK-kwalificatie. Met nog vier wedstrijden te gaan (thuis tegen Estland, uit bij Wit-Rusland, tweemaal tegen Noord-Ierland) heeft Nederland plaatsing helemaal in eigen hand.