Nieuwe nederlaag voor Kuijt: 'Ik wil eigenlijk een scheldwoord gebruiken'

Dirk Kuijt betreurt de wijze waarop ADO Den Haag vrijdagavond ten onder ging tegen MVV Maastricht. Al na zestien seconden openden de Limburgers de score; na negentig minuten stond een 3-1 eindstand op het scorebord. Na drie wedstrijden staat ADO met nul punten onderaan in de Keuken Kampioen Divisie.

MVV Maastricht
3 - 1
ADO Den Haag

'Het heeft ook met vertrouwen te maken', reageerde Kuijt in gesprek met ESPN op de nederlaag. 'Je kunt er van alles over roepen, ik kan van alles over mijn spelers zeggen, maar dat ga ik niet doen. Ik waardeer ze enorm. Ik weet hoe lastig ze het hebben. We moeten met elkaar uit deze heel lastige situatie komen. Dat geldt voor de spelers en voor de staf. Als je ziet hoe hard iedereen werkt, doen ze zichzelf zo enorm tekort door zo aan een wedstrijd te beginnen.'

In de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo (4-0 nederlaag) kwam ADO ook al vroeg op achterstand, toen binnen vier minuten. 'Dat moeten we eruit halen', zei Kuijt. 'We geven niet op, we gaan verder. Het is heel pijnlijk, het is verschrikkelijk om weer te verliezen. Vooral de manier waarop. In de pauze denk je dat je kunt terugkomen in de wedstrijd en daarna krijg je kansen, maar vliegt hij aan de andere kant erin. Dat is heel pijnlijk.'

Moedeloos wordt Kuijt niet, zo gaf hij desgevraagd aan. 'Nee, ik vind alleen… Ik wil eigenlijk een scheldwoord gebruiken, maar dat ga ik niet doen.' Kuijt zei dat zijn ploeg veel meer potentie heeft. 'Maar het vertrouwen is zo belangrijk in de sport. Je hebt ook een gelukje nodig om over het dode punt heen te komen, dat je in de tweede helft bijvoorbeeld de 2-2 maakt. Dan kun je een grote stap voorwaarts maken, maar nu staan we in z'n achteruit. '

Linksback Boy Kemper was nog feller in zijn bewoordingen: hij noemde het spel van ADO 'verschrikkelijk slecht'. 'Het is niet uit te leggen. Je zegt van tevoren dat de punten een keer moeten komen en dat je scherp moet beginnen, maar als je dit dan weer ziet, hoe we meteen de goal weggeven… Het is echt verschrikkelijk. Gewoon verschrikkelijk slecht, klaar.'