Nieuwe klap Leeds: tientallen miljoenen voor 'grootste miskoop ooit'

Reacties

FC Basel-aanvaller Jean-Kévin Augustin zit er de komende tijd warmpjes bij. De 25-jarige Fransman heeft een geschil met voormalig werkgever Leeds United gewonnen. De FIFA heeft besloten dat de spits tientallen miljoenen euro’s kan verwachten van de Premier League-club.

Nieuwe klap Leeds: tientallen miljoenen voor 'grootste miskoop ooit'
© Pro Shots

Het leek aanvankelijk nog een droomtransfer. Leeds besloot, in de jacht op promotie naar de Premier League, Augustin in de winter van 2020 te huren van RB Leipzig. Bij de overeenkomst werd een verplichte optie tot koop bedongen, zodra de club zou promoveren. Liefst 21 miljoen euro moest betaald worden voor het Franse talent, mits het Championship getrotseerd werd.

Dat lukte, want Leeds promoveerde enkele maanden later al. Augustin maakte echter allesbehalve indruk en de club had helemaal geen trek in een langer verblijf van de aanvaller. Onverhoopt werd gecommuniceerd dat de spits teruggestuurd zou worden naar de Bundesliga. Tot afgrijzen van Leipzig en Augustin zelf. Beide partijen beweerden zwart op wit te hebben staan dat de aanvaller verplicht overgenomen zou moeten worden.

Een juridisch gevecht volgde. Leipzig besloot te gaan procederen en kreeg de zaak na twee seizoenen voor bij het CAS. Dat schoot bij Leeds in een verkeerd keelgat en de Engelsen lieten direct weten bij voorbaat al in beroep te gaan. Toch was die boodschap aan dovemansoren gericht. Het CAS besloot namelijk in november al dat de transfersom van 21 miljoen euro overgemaakt moest worden naar Duitsland. Na een schikking met Leipzig betaalde de club uiteindelijk zo’n achttien miljoen euro.

Ook Augustin zelf besloot hulp van de FIFA in te roepen. De aanvaller had tenslotte een lucratief contract getekend, maar liep door de roekeloze actie van Leeds een hoop Britse ponden in zijn portemonnee mis. In plaats van het Premier League-contract ging Augustin even later aan het werk bij het Franse Nantes. Augustin zag een verbintenis van vijf jaar, ter waarde van negentigduizend pond per week, verscheurd worden.

Hoewel Augustin maar drie wedstrijden voor Leeds speelde, blijkt zijn dienstverband nu peperduur te zijn geweest. De Fransman heeft in zijn zaak tegen zijn voormalige werkgever voor de rechter namelijk gelijk gekregen. Dat houdt in dat Leeds opnieuw de knip moet trekken. The Athletic meldt nu dat Leeds liefst 27,9 miljoen euro moet betalen aan Augustin. Tot grote onvrede van Leeds, dat een beroep heeft aangetekend. Voorzitter Andrea Radrizzani liet zijn onvrede twee maanden geleden al blijken. Via Twitter liet hij onlangs al weten dat Augustin zijn grootste miskoop ooit is geweest. Al verwijderde hij dat bericht luttele momenten later alweer.

Het hoofdpijndossier kan Leeds op dit moment niet gebruiken. De club staat vol onder druk in de strijd om lijfsbehoud. Na de vernederende 1-5 nederlaag op eigen veld tegen concurrent Crystal Palace is het gat met de rode streep nog maar twee punten. Degradatie zal een hoop geld kosten, terwijl de herstelwerkzaamheden aan de selectie ook een diepe portemonnee nodig hebben. En dus kan de club de 27,9 miljoen euro van Augustin nog goed gebruiken.

Spelersprofiel

J. Augustin


Geboortedatum:
16 juni 1997
Leeftijd:
26
Geboorteplaats:
Paris
Nationaliteit
Frankrijk
Lengte:
1,79 m
Gewicht:
81 kg
Huidige club:
FC Basel
Premier League

Stand Premier League 2022/2023

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
AFC Bournemouth
38
11
6
21
37-71
-34
39
16
Nottingham Forest
38
9
11
18
38-68
-30
38
17
Everton
38
8
12
18
34-57
-23
36
18
Leicester City
38
9
7
22
51-68
-17
34
19
Leeds United
38
7
10
21
48-78
-30
31
20
Southampton
38
6
7
25
36-73
-37
25
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.