Nieuwe Chinese slag past in 'mondiaal beleid' van Ajax

Reacties

De lucratieve deal met Guangzhou R&F die Ajax maandag wereldkundig heeft gemaakt, past in het Amsterdamse beleid van de afgelopen jaren. Onder leiding van directielid Edwin van der Sar richtte de club al nadrukkelijk het vizier op de Aziatische markt.

Nieuwe Chinese slag past in 'mondiaal beleid' van Ajax

Waar binnen Nederland grote sponsoren als Ziggo, Adidas en ABN Amro aan de club zijn verbonden, ontwikkelde de club een nieuwe creatieve manier om de inkomstenstroom te vergroten. Bekende Aziatische bedrijven als CST, Huawei, Le Sports, Sengled en KB88 verbonden zich in de voorbije jaren aan Ajax door middel van commerciële deals. In totaal haalt de club momenteel vijf miljoen euro uit de Aziatische markt, ongeveer vijftien procent van de gehele sponsorportefeuille.

Maandag namen de Amsterdammers een nieuwe afslag in Azië. De club sloot in aanwezigheid van Van der Sar een langdurig contract af met de Chinese club Guangzhou R&F FC. De komende vijf jaar gaat Ajax zich ontfermen over de jeugdopleiding van de nummer 5 van de Chinese Super League, waarbij beide clubs de intentie hebben uitgesproken om bij wederzijdse tevredenheid het contract met nog eens vijf jaar te verlengen. Met de samenwerking is voor de komende vijf jaar een bedrag van tien miljoen euro gemoeid.

'We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied', aldus Van der Sar. 'Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennia lang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis kunnen delen in deze samenwerking met R&F is goed voor beide clubs. Het is bekend dat het voor ons lastig is om in de huidige Europese voetbalwereld verder te groeien. Door de Ajax Coaching Academy creëren we desondanks kansen om hierin stappen te maken.'

De opgerichte Ajax Coaching Academy (ACA), heeft als doel om de kennis van de jeugdopleiding mondiaal te delen. Ajax wil het niet alleen bij de Chinese samenwerking laten maar streeft er naar om op termijn op meerdere werelddelen dergelijke samenwerkingen aan te gaan. Alle facetten van de jeugdopleiding, zoals scouting en talentontwikkeling komen daarbij aan bod. Zo zal de club vier coaches permanent stationeren in China, om het proces optimaal te begeleiden. Zij gaan de filosofie van de club over brengen op de Chinese staf en de jeugdspelers en worden ondersteund met een team specialisten vanuit Amsterdam. Ed Engelkes, voormalig trainer van de vrouwen van Ajax, AZ en het Nederlands elftal, zal als technisch directeur van Guangzhou R&F FC aan de slag gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.