Nieuw kapsel, nieuw perspectief: hoe zijn de EK-kansen van Spurs-paria Dele Alli?

Reacties

Nog niet zo lang geleden zat Dele Alli (25) op een dood spoor bij Tottenham Hotspur. Hij werd door manager José Mourinho vrijwel volledig genegeerd, maar onder diens tijdelijke opvolger Ryan Mason is hij weer helemaal het mannetje. Maakt hij nog kans op het EK, of komt de opleving te laat?

Nieuw kapsel, nieuw perspectief: hoe zijn de EK-kansen van Spurs-paria Dele Alli?
© Pro Shots
Leicester City
Leicester City
2 - 4
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Het was een op het oog vrij onschuldige opmerking, maar in Engelse media werd het toch echt gezien als een subtiele uithaal naar José Mourinho. Een paar minuten na de 2-0 zege van Spurs op Wolverhampton Wanderers kreeg Dele Alli de vraag of hij weer 'de oude Dele Alli' was. Onder de Portugese manager was hij persona non grata geworden en keek hij vooral toe, na diens ontslag is hij volledig opgeleefd. Interim-manager Mason maakt Alli belangrijk, de spelmaker betaalt dat vertrouwen terug.

Of hij weer de oude was, zo luidde dus de vraag. Alli grinnikte eens, lachte ondeugend, en zei toen: 'Weet je wat het is? Ik geniet gewoon van het feit dat we de bal hebben. En spelen met medespelers zoals deze jongens, dat is gewoon een genot.' In Engeland weten ze het zeker: die opmerking was een duidelijke sneer naar het feit dat Spurs onder Mourinho bepaald geen sprankelend voetbal speelde én naar het feit dat spelers als Alli zelf en Gareth Bale (nu toch echt smaakmakers) onder de flamboyante manager amper of weinig aan bod kwamen.

Komt het tot een EK-samenwerking tussen Dele Alli en bondscoach Gareth Southgate?
© Pro Shots
Komt het tot een EK-samenwerking tussen Dele Alli en bondscoach Gareth Southgate?

Alli zelf zal altijd ontkennen dat het een villeine opmerking was, maar zijn opleving valt allerminst te ontkennen. De cijfers schetsen namelijk een wel heel bijzonder beeld. Spurs heeft dit seizoen 37 competitieduels gespeeld, waarvan 32 onder Mourinho. In die 32 duels stond Alli tweemaal in de basis (op 13 september en op 4 maart) en kwam hij tot 233 speelminuten. Onder interim Mason heeft Tottenham nu vijf wedstrijden gespeeld. Vier keer stond Alli in de basis en in totaal speelde hij al 317 minuten.

Zijn ploeggenoot Eric Dier is onder de indruk van Alli, zo sprak hij onlangs. 'Iedereen kent zijn kwaliteiten, maar als insider kan ik vertellen dat hij ook nog eens keihard werkt en ongelooflijk goed traint. Veel daarvan gaat onopgemerkt voorbij, maar het is echt zo. Het lijkt wel alsof er een onzichtbaar touwtje zit tussen hem en de bal: hij is altijd in de buurt van de actie. En daarnaast heeft-ie prachtig haar', zo knipoogde Dier over het nieuwe kapsel van zijn teamgenoot. 'Hij kwam er laatst mee op de training, ik vind het mooi.'

Optie voor het EK?
Over slechts drie weken begint het EK 2020, in de zomer van 2021. Vermoedelijk is het mooie kapsel voor bondscoach Gareth Southgate geen reden om Alli op te roepen, zoals het sowieso nog maar de vraag is of hij überhaupt een optie is. Wat een verschil met 2018. Drie jaar geleden was rond deze tijd het WK in Rusland in aantocht. Op dat moment twijfelde niemand eraan dat Alli een basisplaats zou gaan krijgen bij Engeland. En inderdaad: hij mocht in één groepswedstrijd, in de achtste finale, in de kwartfinale én in de halve finale ook daadwerkelijk starten.

Engeland maakt zich nu op voor het EK, maar of Alli erbij is? Zijn laatste interland speelde hij in juni 2019, sindsdien raakte hij langzaam uit beeld. Komende dinsdag maakt Southgate zijn 26-koppige selectie bekend, dan weet Alli of zijn wederopstanding op tijd is gekomen. Mason zou het in ieder geval wel weten. 'Ik weet natuurlijk niet hoe Gareth denkt, maar als je het mij vraagt: Dele was geweldig', zo sprak hij na de 2-0 zege op Wolves, een wedstrijd die nota bene live werd bekeken door de bondscoach. Mason: 'Ik hou er niet van om individuen te benoemen, maar in dit geval kan het niet anders, dat heeft iedereen kunnen zien.' Het is nu afwachten of Southgate het ook heeft gezien.

De 38ste speelronde in de Premier League:


Zo 23 mei 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.