Niet te stoppen Jota helpt uitgedund Liverpool ook in PL-kraker

Liverpool is door te winnen van Leicester City de weg omhoog weer ingeslagen in de Premier League. Zonder veel van de sterren maakte de kampioen van vorig seizoen zondagavond in de eerste helft al het verschil op Anfield.

Liverpool
Liverpool
3 - 0
Leicester City

De lijst met afwezigen bij Liverpool was voor Klopp angstaanjagend lang. De Duitse manager moest behalve de zwaar geblesseerde Virgil van Dijk om uiteenlopende redenen ook onder anderen Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold, Mohamed Salah, Joe Gomez, Thiago Alcántara en Alex Oxlade-Chamberlain missen. Vanwege het gemis van die spelers bij Liverpool werd bij de voorspellingen Leicester City kansrijk geacht. De ploeg van voormalig Liverpool-manager Brendan Rodgers was bovendien zelf uitstekend aan het seizoen begonnen, met achttien punten uit acht duels. Goalgetter Jamie Vardy speelt bovendien vrijwel altijd sterk tegen topclubs, tegenstanders waartegen hij vaak veel ruimte krijgt.

Vardy werd nu echter knap in bedwang gehouden door Liverpool, dat sterk speelde en duidelijk de bovenliggende partij was. The Reds hadden ook wat geluk bij het openbreken van de Leicester-defensie. In de 21ste minuut kwam Liverpool op voorsprong door een eigen doelpunt van Jonny Evans, die doelman Kasper Schmeichel nogal onhandig passeerde met een kopbal uit een corner van James Milner. Voor Evans was het al zijn zesde eigen doelpunt in de Premier League, maar drie spelers hebben in de Engelse competitie vaker een eigen doelpunt gemaakt dan de 32-jarige Noord-Ier.

Liverpool verdubbelde nog voor rust de marge. Diogo Jota was het eindstation bij een zorgvuldig opgebouwde aanval, die bestond uit in totaal dertig passes. Dat is het hoogste aantal sinds Opta Sports deze statistiek bijhoudt in de Premier League (vanaf het seizoen 2006/07). Andy Robertson gaf perfect voor en Jota dook op het juiste moment op de juiste plek op om de bal binnen te knikken. Voor de 23-jarige Portugees was het al zijn zevende goal voor Liverpool in zijn laatste zes optredens.

Voor Jürgen Klopp was de comfortabele voorsprong halverwege een fijne meevaller na al het blessurenieuws. De Duitser kreeg vroeg in de tweede helft wel een nieuwe tegenvaller te verwerken, toen Naby Keïta geblesseerd naar de kant ging. Neco Williams viel in en James Milner schoof vanaf de rechtsbackpositie door naar het middenveld om daar aan de zijde van Georginio Wijnaldum te spelen. De thuisploeg trok de voorsprong overtuigend over de streep en liet wel kansen liggen op een grotere overwinning, zo raakte Roberto Firmino de paal bij een Liverpool-aanval waarbij Leicester met kunst- en vliegwerk een derde tegentreffer voorkwam.

De 3-0 kwam er alsnog via Firmino, die vijf minuten voor het einde raak kopte uit een corner van Milner. De overwinning zal de mannen van Klopp vertrouwen geven op weg naar de Champions League-wedstrijd van komende woensdag tegen Atalanta Bergamo. In de Premier League meldt Liverpool zich weer in de absolute top, nadat het vlak voor de interlandperiode een kleine stap terug moest doen door het 1-1 gelijkspel bij Manchester City.