Neymar viert terugkeer met subliem doelpunt

Neymar heeft zich in zijn eerste wedstrijd na ruim drie maanden direct laten gelden. De aanvaller van Brazilië opende op schitterende wijze de score in de oefenwedstrijd tegen Kroatië: 2-0.

Neymar bewees met zijn treffer dat hij goed op weg is om honderd procent fit aan het WK te kunnen beginnen. De hoop van de Braziliaanse natie liep eind februari een voetblessure op bij Paris Saint-Germain en begon vervolgens aan een race tegen de klok om het WK te halen. Die race heeft Neymar gewonnen: hij mist nu enkel nog wat wedstrijdritme.

Tegen Kroatië begon de aanvaller, zoals reeds was aangekondigd door bondscoach Tite, op de bank. Vanaf die positie zag hij een eerste helft met veel harde tackles, maar zonder al te veel grote kansen. De Kroatische verdediger Dejan Lovren was voor rust het dichtst bij een doelpunt: zijn kopbal uit een hoekschop ging maar net naast. Het gevaar van Brazilië kwam van Philippe Coutinho, Willian en Paulinho.

Aan de start van de tweede helft kwam Neymar als invaller binnen de lijnen. De aanvaller verving Fernandinho en bewees twintig minuten voor tijd bij zijn eerste mogelijkheid meteen dat hij scherp is. Neymar werd op links aangespeeld, zette bewaker Sime Vrsaljko op het verkeerde been en ramde de bal via de onderkant van de lat binnen. Het schot was zo hard, dat de Kroatische doelman Danijel Subasić onmogelijk kon ingrijpen.

Na het pareltje van Neymar (alweer zijn 54ste doelpunt voor de Braziliaanse nationale ploeg) speelde de formatie van Tite het treffen op Anfield eenvoudig uit. Kroatië was niet in staat om de gelijkmaker te forceren en met het laatste balcontact van de wedstrijd maakte invaller Roberto Firmino er nog 2-0 van. De aanvaller van Liverpool werd gevonden door Casemiro en wipte de bal beheerst langs Subasić.

Over een week speelt Brazilië nog één oefenwedstrijd voor de start van het WK. Oostenrijk is dan de tegenstander; Tite hoopt dat Neymar in Wenen van begin tot eind kan meedoen. Op het WK treft Brazilië in de groepsfase Zwitserland, Costa Rica en Servië. Kroatië neemt het in Rusland op tegen Nigeria, Argentinië en IJsland en oefent komende vrijdag nog tegen Senegal.