Neymar evenaart Romário bij swingend Brazilië

Brazilië heeft zondag een zorgeloze generale repetitie voor het WK afgewerkt. Neymar toonde tegen Oostenrijk andermaal klaar te zijn voor de eindronde en trad in de voetsporen van Romário (0-3).

Op papier was Oostenrijk een geduchte laatste tegenstander voor Brazilië. De thuisploeg won de laatste zeven interlands, waaronder de wedstrijd tegen WK-favoriet Duitsland van vorige week. Met Neymar opnieuw in de basis - vorige week schitterde hij tijdens zijn terugkeer tegen Kroatië - kreeg Brazilië dan ook flinke tegenstand in de eerste helft.

In de beginfase was de Seleçao weliswaar dominant, maar Oostenrijk deed niet onder voor de bezoekers. Terwijl Brazilië niet verder dan een gevaarlijke pegel van Casemiro kwam, kreeg de gastheer goede kansen via Alessandro Schöpf en Marko Arnautovic.

Die dreiging was voor Brazilië het teken om het tempo op te voeren. Na een grote kopkans voor Thiago Silva sloeg Gabriel Jesus wel toe, in de 36ste minuut. De spits kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten in het strafschopgebied en mikte raak in de lange hoek: 1-0.

Na rust was de overmacht van de Brazilianen wel groot. De Oostenrijkers probeerden hen met harde overtredingen af te stoppen, tot ergernis van de WK-gangers. Toch kwam in minuut 63 het moment van Neymar, die Aleksandar Dragovic met een schijnbeweging liet spartelen en de 2-0 binnen prikte. Daarmee kwam de 26-jarige Neymar (in 85 interlands) op 55 doelpunten voor zijn land, evenveel als Romário in zeventig wedstrijden. Alleen Pelé (77) en Ronaldo (62) scoorden meer.

Zes minuten na de goal van Neymar, die acht minuten voor tijd naar de kant ging, deelde Philippe Coutinho de genadeklap uit aan Oostenrijk. Hij rondde op soortgelijke wijze af als Neymar, na een van de vele Braziliaanse uitbraken. De score had nog hoger kunnen oplopen. Zo faalden Paulinho en invaller Roberto Firmino oog in oog met doelman Heinz Lindner en lepelde Coutinho uit stand de bal op de lat.

Brazilië reist als een van de topfavorieten af naar het WK, waar over een week Zwitserland wacht als eerste tegenstander. De andere groepsgenoten zijn Costa Rica en Servië.